Glas Javnosti
posta

A OD KUMA, PLAC: Poznati biznismen poklonio ćerki Vesne Medenice parcelu na kojoj je sagrađena vila - isplivali NOVI DOKAZI (VIDEO+FOTO)

Crna Gora
Autor: Glas javnosti

Ćerka bivše predsednice Vrhovnog suda, Vesne Medenice, Marija, sredinom 2018. godine je od tivatskog biznismena Rada Arsića dobila na poklon zemljište u Kolašinu vredno 21 hiljadu evra, pokazuju podaci do kojih je došao Istraživački centar MANS-a. Danas se na toj parceli nalazi velelepna vila, a Arsić tvrdi da se radi o kumovskom, a ne poslovnom odnosu.

Ćerka Vesne Medenice, Marija Medenica, krajem jula 2018. godine stavila je svoj potpis na ugovor kojim potvrđuje da je u ime svoje maloletne ćerke primila poklon od tivatskog biznismena Rada Arsića, vredan 21 hiljadu evra.

Poklon se sastojao od parcele površine 586 kvadratnih metara, u samom centru Kolašina. U ugovoru o poklonu do kojeg je došao Istraživački centar MANS-a navodi se da Arsić maloletnoj D.D. parcelu poklanja "kao izraz zahvalnosti".


Ovaj poklon je došao svega deset dana nakon što je Arsić pribavio građevinsku dozvolu za izgradnju kuće na pomenutoj parceli, što potvrđuje i zvanična dokumentacija kolašinskog Sekretarijata za urbanizam. U njoj se nalazi i potvrda da je Arsić prethodno platio oko 9 hiljada evra na ime komunalija, ali i detaljni projekat dvospratne kuće od oko 340 kvadratnih metara, sa Arsićem kao investitorom izgradnje tog objekta, piše portal rtcg.

Nakon što je zemljište poklonjeno maloletnoj D.D, u kolašinskom Sekretarijatu za urbanizam je izvršen i prenos građevinske dozvole na unuku Vesne Medenice. Stanje na terenu danas pokazuje da je na poklonjenoj parceli izgrađen objekat identičan onome za koji je Arsić pribavio dozvolu i izradio glavni projekat. Prema onome što su istraživači MANS-a zatekli na terenu, objekat je u potpunosti završen i useljen.Podaci iz tehničke dokumentacije pokazuju da je vrednost radova na izgradnji ovog objekta iznosila oko 125 hiljada evra, bez njegovog unutrašnjeg opremanja. Odgovarajući na pitanja Istraživačkog centra MANS-a, Rado Arsić je rekao da je njegov gest isključivo izraz zahvalnosti, da poklon nije imao nikakav "uzvratni karakter". Arsić dodaje i da je zemljište poklonjeno sa ciljem da se pomogne maloletnoj D.D, te da ga sa porodicom Vesne Medenice vežu kumovski odnosi.


Pored kumovskih odnosa, Arsića za Medenice vezuje i zajednički projekat izgradnje luksuznih vila u tivatskom zalivu iz kojeg je Miloš Medenica nedavno izašao. MANS je još 2020. godine protiv Arsića i Miloša Medenice podnio krivičnu prijavu zbog nelegalne gradnje u zoni morskog dobra.Ovaj tivatski biznismen je široj javnosti poznat još 2007. godine kada je uz ljude bliske porodici Đukanović učestvovao u dokapitalizaciji Prve banke Crne Gore. Nedavno je ponovo dospeo u fokus javnosti nakon pretnji upućenih tivatskom predsedniku opštine, Željku Komnenoviću, nakon što je ovaj protiv njega krajem februara ove godine podneo krivičnu prijavu Osim toga, Arsić je 2019. godine novčano kažnjen zbog fizičkog napada na direktora Radio Tivat.

Na pitanje MANS-a da li je i izgradnja kuće u vrednosti od najmanje 125 hiljada evra bila takođe deo tog poklona, te zašto je samo deset dana od dobijanja građevinske dozvole zvanično odustao od gradnje, a projekat poklonio porodici Medenice, Arsić je rekao da nije učestovao u izgradnji kuće. Ipak, u listu nepokretnosti za nekretnine koje su uknjižene na maloletnu D.D. se navodi da su i parcela i kuća stečene poklonom. Osim ove nekretnine, na maloletnu unuku Vesne Medenice je još 2016. godine uknjižen i stan u Podgorici od 86m2 koji je uz pomoć kredita plaćen 95.000 evra.


- Ćerka Vesne Medenice je nesporno povezano lice u smislu Zakona o sprečavanju korupcije i u tom smislu Agencija za sprečavanje korupcije ima direktnu nadležnost za proveru porekla ove i druge imovine. Nažalost, nakon odlaska iz domaćinstva javnog funkcionera, ASK gotovo uošte ne bavi njihovom decom ili drugim povezanim licima, što otvara ogroman prostor za zloupotrebe i skrivanje imovine i prihoda iz nepoznatih izvora - upozoravaju iz MANS-a.

Odgovor na pitanje o vezama sa Arsićem, te poreklu novca iz kojeg se finansirala izgradnja i opremanje kuće u Kolašinu, MANS je pokušao da dobije i od Marije Medenice, ali ona nije odgovarala na poslate poruke.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR