Glas Javnosti

"PAO" DOGOVOR DVE PARTIJE: Srpski jezik kao službeni i dvojno državljanstvo

Crna Gora
Autor: Glas javnosti

Najavljeno je da će odmah posle izglasavanja budžeta, dve stranke pokrenuti kampanju o donošenju sporazuma između Crne Gore i Srbije

Lideri Demokratske narodne partije i Prave Crne Gore, Milan Knežević i Marko Milačić, potpisali su danas sporazum o zajedničkom delovanju, s ciljem da ideološki slične partije dočekaju spremne svake naredne lokalne ili parlamentarne izbore.


Knežević je pojasnio da će u fokusu njihove saradnje biti postizanje sporazuma o dvojnom državljanstvu sa Srbijom i normiranje srpskog jezika kao službenog u Crnoj Gori.


"Pritom, ne želimo da na bilo koji način dovedemo u pitanje status crnogorskog jezika, niti želimo da menjamo Ustav već kroz dodatke Ustava, što se može realizovati u skladu s Ustavom. Izjednačimo srpski kao većinski jezik u Crnoj Gori sa crnogorskim koji je službeni jezik i ispravimo jednu nepravdu nastalu 2007. godine, na čijoj osnovi leži i zakon o državnim simbolima iz 2004. godine, kada su državni simboli u parlamentu Crne Gore doneseni bez učešća opozicije", rekao je Knežević.

On je najavio da će u narednom periodu, odmah posle izglasavanja budžeta, dve stranke pokrenuti kampanju o donošenju sporazuma između Crne Gore i Srbije o zajedničkom državljanstvu.


"Smatramo da je veliki broj građana Crne Gore koji živi u Srbiji diskriminisan", rekao je Knežević. Dodao je da u ovim kampanjama očekuje podršku ostalih delova parlamentarne većine.


"To se uopšte ne kosi sa koalicionim sporazumom koji smo potpisali, zajedno sa premijerom (Milojkom) Spajićem i ostalim predsednicima parlamentarnih stranaka, koje čine parlamentarnu većinu i želimo da u narednom periodu promovišemo jednu inkluziju u kojoj će se svi građani koji se nacionalno izjašnjavaju kao Srbi osećati kao u svojoj kući", rekao je Knežević na zajedničkoj konferenciji za Milačićem


Milačić je kazao da je partija na čijem je čelu donela zrelu i odgovornu odluku.

"Dobra je politička odluka da u narednom periodu zajedno nastupimo. Milan Knežević je čovek koji je svojom biografijom, svojim činjenjem, svojim političkim delovanjem pokazao da je iskren borac za ono za što se zalaže, da je čovek koji ne kalkuliše u najpozitivnijem smislu te reči i ja sam ponosan kao predsednik Prave Crne Gore što ćemo se u narednom periodu rame uz rame sa ovim čovekom boriti za zajedničke ideje", rekao je Milačić.

Glas javnosti/U01S 

BONUS VIDEO


Milačić je kazao da je partija na čijem je čelu donela zrelu i odgovornu odluku. "Dobra je politička odluka da u narednom periodu zajedno nastupimo. Milan Knežević je čovek koji je svojom biografijom, svojim činjenjem, svojim političkim delovanjem pokazao da je iskren borac za ono za što se zalaže, da je čovek koji ne kalkuliše u najpozitivnijem smislu te reči i ja sam ponosan kao predsednik Pr

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR