Glas Javnosti
posta

ZAVRŠENO ČIŠĆENJE RIBNJAKA U PRNJAVORU: Uginulo najmanje TRI TONE RIBE, sledi ANALIZA VODE!

Bosna i Hercegovina
Autor: Glas javnosti

Uklanjanje ribljeg otpada u prnjavorskom ribnjaku završeno je u utorak i zaustavljeno je dalje uginuće.

Iako neće biti poznato koliki je tačno pomor ribe, stečajna upravnica Nataša Kosić je potvrdila procenu da je, ipak, uginulo manje od pet tona šarana i druge ribe, ali ni da se ni najrelevantnije procene od tri tone ne mogu uzeti zvaničnim ni pouzdanim, prenosi Srpskainfo.

– Zaista je to teško utvrditi, jer riba nije odjednom, već je danima umirala. Mnogo toga je već u fazi raspada. Sve smo to propisno, u prisustvu inspektora, ukopali u jamu i posuli krečom. Uz očekivanu i obećanu pomoć opštine i drugih, nastavljamo dalje punom parom na sanaciji ribnjaka, da sačuvamo preostalu ribu i kako se ova katastrofa više ne bi ponovila – rekla je Kosićeva za Novosti, uz najavu analize vode.

 

Kako pomenuti portal saznaje, šestorica radnika su po ugovoru, zbog nesnosnog smrada i zapuštenosti staza i bazena, teškom mukom akciju priveli kraju. Pogotovo je nesnosno bilo u Tovilištu 10. Iz tog bazena su ribokradice ispustile vodu, da bi lakše krali, i praktično ga pretvorile u stajaću vodu, odnosno močvaru i riblje stratište.

 

Totalna nebriga i “nečija“ očita namera da se nekadašnji gigant sroza i kupi za male pare, doveli su i do gotovo totalnog začepljenja dovodnih kanala tekuće vode iz Vijake i Ukrine.

Tako je sada prioritet njihovo otčepljivanje, za šta su potrebne nove količine nafte za mehanizaciju, kao i kreča. Krečom voda nije osvežavana čak pet godina, a u njoj riba hranjena od 2019. godine.

(Glas javnosti) 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR