Glas Javnosti

PUTOVANJE KROZ TEMELJE EVOLUCIJA: Ogromna lična biblioteka Čarlsa Darvina dostupna onlajn

TREBA ZNATI
Autor: Glas javnosti

Ogromna lična biblioteka Čarlsa Darvina, uticajnog prirodnjaka i biologa, čija je radikalna teorija evolucije promenila način na koji razumemo prirodni svet, sada će biti dostupna globalnoj publici zahvaljujući digitalizaciji njegovog impozantnog opusa.

Ovaj monumentalni projekat, nazvan "The Complete Work of Charles Darwin Online", traje već 18 godina i konačno će omogućiti pristup Darvinovoj ličnoj kolekciji koja obuhvata više od 7.400 naslova i 13.000 tomova, pokrivajući širok spektar disciplina.

Prethodne evidencije pokrile su tek 15% Darvinove biblioteke, uključujući literaturu iz biologije, geologije, filozofije, psihologije, religije, umetnosti, istorije i putovanja.


Otkriće nemačkog časopisa s prvom poznatom fotografijom bakterije samo je jedan od dragulja koji čekaju da budu istraženi u ovom bogatom korpusu. Zanimljivo je da, iako je većina radova na engleskom, veliki deo kolekcije sadrži dela na drugim jezicima poput nemačkog, francuskog, italijanskog, španskog, holandskog i danskog, što ukazuje na Darvinovu široku erudiciju i internacionalni pristup naučnom istraživanju.

Dr Džon van Vaj sa Odeljenja za biološke nauke Nacionalnog univerziteta Singapura (NUS) predvodio je ovaj projekat, koji je usmeren na detaljan prikaz Darvinove biblioteke i pruža jedinstven uvid u obim njegovog istraživačkog rada.


"Ovaj projekat nam omogućava da cenimo Darvina ne samo kao izolovanog naučnika već kao izuzetnog stručnjaka koji je svoje radove temeljio na sofisticiranim studijama i znanju hiljada saradnika", ističe Van Vaj.

Virtualna rekonstrukcija Darvinove biblioteke, koja sadrži 9.300 linkova ka radovima dostupnim besplatno, omogućiće zainteresovanima širom sveta da istraže ove neprocenjive resurse. Ovaj digitalni poduhvat ne samo da čuva Darvinovo nasleđe za buduće generacije već i potvrđuje njegov neizmerni doprinos naučnom diskursu.


Glas javnosti

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR