Glas Javnosti

ZABRANILI ČAK I RUSKU HIMNU: Čečenija zabranjuje brze pop pesme i balade

Svet
Autor: Glas javnosti

Ministarstvo kulture Čečenije nedavno je objavilo da će zabraniti sve pesme koje su previše brze ili prespore, kako bi se emitovana muzika uskladila sa muzičkom tradicijom i iskorenio svaki nagoveštaj zapadnjaštva.

„Od sada sva muzika, vokalna i koreografska dela moraju da odgovaraju tempu od 80 do 116 bita u minuti“, preciziralo je čečensko ministarstvo kulture u saopštenju prošle nedelje, a prenosi Politiko.

Prema rečima lidera Čečenije Ramzana Kadirova, bliskog saradnika ruskog predsednika Vladimira Putina, iza ove odluke stoji ideja da se muzika prilagodi „čečenskom mentalitetu“.


„Pozajmljivanje muzičke kulture od drugih naroda je neprihvatljivo“, rekao je čečenski ministar kulture Musa Dadajev.

Lokalni izvođači i umetnici imaju rok do 1. juna da prerade svoje pesme kako bi bile u skladu sa novim propisima, a što se tiče dobrog dela hitova svetskih zvezda – oni se više neće sluštati u Čečeniji.

Zanimljivo je da ni ruska nacionalna himna ne zadovoljava standar koji je postavljen u Čečeniji, pošto se ona uglavnom izvodi u tempu od 76 bita po minutu. Ali je zato belgijska himna prihvatljiva.

Tejlor Sfift i Bijonse otpadaju

Politiko je konsultovao striming servis Spotifaj kako bi napravio spisak najpopularnijih pesama i uporedio njihov tempo.

Prema tom istraživanju, pop himna Tejlor Svift „Shake it off“ sa 160 bita po minutu definitivno otpada sa čečenskih top lista. Ista sudbina čeka i baladu „Lover“ (69 bita). I drugi hitovi kantri zvezde utihnuće u ruskoj republici: „Love Story“ (119 bita), „Look What You Made Me Do“ (128), „Cruel Summer“ (170) i „Bad Blood“ (170).

Bijonse takođe ispada iz igre u Čečeniji sa hitovima „Run the World (Girls)“ (127), „Single Ladies“ (193) ili „16 Carriages“ (127) . Međutim, dugačak spisak pesama ove R‘n‘B zvezde sadrži neke koje će preživeti odluku Kadirova. Među njima su i sada već antologijski hitovi „Halo“ (80) i „Crazy in Love“ (99).

Ispod crte ostaju i saundtrek iz Titanika „My Heart Will Go On“ (67), kao i većina muzike iz filma „Mama mia“, uz izuzetak pesme „Dancing Queen“ (100).


Glas javnosti/ N01S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR