Glas Javnosti

Brisel se uplašio zakona o stranim agentima

Politika
Autor: Glas javnosti

Na najavu iz Banjaluke o usvajanju zakona kojim će biti napravljen registar rada neprofitnih organizacija, stiže burna reakcija iz Evropske unije.

Evropska unija (EU) je ozbiljno zabrinuta zbog zakonodavnih inicijativa u entitetu Republika Srpska koje su u suprotnosti s EU putem Bosne i Hercegovine, uključujući nacrt zakona o posebnom registru i javnosti rada neprofitnih organizacija koji je u javnosti poznat kao zakon o "stranim agentima", naveo je u pisanom odgovoru za Radio Slobodnu Evropu portparol EU.

Kako smatra Brisel, ovaj zakonski predlog, koji je još na razmatranju u Narodnoj skupštini Republike Srpske, u suprotnosti s interesima svih građana, te protivan pristupnom putu Bosne i Hercegovine u EU.

"Konačno usvajanje zakona bilo bi u direktnoj suprotnosti sa ponovljenim obavezama rukovodstva Republike Srpske za unapređenje evropskih integracija Bosne i Hercegovine. Pozivamo delegate u Narodnoj skupštini RS da odustanu od toga", navodi se u odgovoru za RSE.


Tekst predloga zakona o "agentima stranog uticaja", objavljen je 3. aprila. Prema predlogu, neprofitne organizacije koje pomažu strani subjekti, a koje se bave političkim delovanjem ili političkim aktivnostima, uticajem na javno mnjenje, te one koje narušavaju integritet i Ustav Republike Srpske su definisani kao "agenti stranog uticaja".

Nejasno je zašto Brisel negoduje zbog ovog zakona kad je on prepisan iz američkog zakonodavstva, i biće isti kao Zakon o registraciji stranih agenata (FARA) koji je Vašington doneo još 1938. godine.

Prema ocenama Evropske unije, okruženje koje omogućava civilno društvo i medije je srž demokratije, te je ključno za pristupni proces u EU.


U pisanoj reakciji se poručuje da nakon odluke Evropskog saveta u martu 2024. o otvaranju pristupnih pregovora između EU I BiH, Brisel očekuje da Bosna i Hercegovina, uključujući entitet Republika Srpska, napravi korake napred, a ne nazad.

"EU naglašava da je potrebno održati suverenitet, teritorijalni integritet, ustavni poredak i međunarodni identitet Bosne i Hercegovine. Svaka akcija protiv ovih principa će dovesti do ozbiljnih posledica", navodi pres služba EU.

Procena je da u Republici Srpskoj deluje oko 7.000 nevladinih organizacija. Neke od njih primaju novac iz inostranstva, od drugih zemalja, pa se postavlja logično pitanje – kako su one nevladine ako ih finansira druga vlada.

Glas javnosti /R02S 

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR