Glas Javnosti

Šmit je u BiH ušao kao nemački diplomata

Okruženje
Autor: Glas javnosti

Pravnici upozoravaju na važnost informacije koju je izdala Služba za poslove sa strancima jer njen najznačajniji argument jeste da građanin Nemačke nije mogao da izmeni Krivični zakon BiH.

Kristijan Šmit je u BiH ušao kao diplomata Nemačke, a ne kao diplomata Ujedinjenih nacija, potvrđeno je iz Službe za poslove sa strancima.

To je jasan dokaz da Šmit nije visoki predstavnik u BiH, jer Ujedinjene nacije nisu potvrdile njegov mandat, ističe direktor Službe Žarko Laketa i naglašava da neovlašćenim aktivnostima Šmit urušava ustavni poredak BiH.

Ministar bezbednosti u Savetu ministara Nenad Nešić očekuje od Tužilaštva BiH da sprovede istragu o Šmitovom nelegalnom boravku u BiH.

Pravnici pitaju da li će Nemačka odgovarati za to što je njihov građanin nelegalno izmenio Krivični zakon BiH i udario na ustavni poredak BiH?

Informacija Službe za poslove sa strancima i ranije dostavljeni podaci bezbednosnih agencija o Šmitovom lažnom predstavljanju i nezakonitom unošenju oružja u BiH, trebalo bi da budu i više nego dovoljan argument Tužilaštvu da istraži njegov boravak u BiH. To očekuje ministar bezbednosti Nenad Nešić.


"Očekujem da Tužilaštvo sprovede istragu protiv gospodina Šmita, da utvrdi i da javnost obavesti o rezultatima. Očekujem da reaguju i druge bezbednosne agencije i sve druge agencije u BiH, a koje imaju vezu sa boravkom gospodina Šmita unutar BiH" dodaje Nešić.

Prema poslednjim informacijama, Tužilaštvo BiH je na osnovu dokaza bezbednosnih agencija, dostavljenih pre nepunih mesec dana, odredilo tužioca, ali za sprovođenje istrage, kako su naveli, čekaju dodatne dokaze SIPA o počinjenom krivičnom delu.

Još se čeka i odgovor direktora SIPA Darka Ćuluma da li je agencija dostavila te dokaze i da li je za njega Kristijan Šmit visoki predstavnik.

U međuvremenu, pravnici za RTRS upozoravaju šta zapravo znači ova informacija Službe za strance. Njen najznačajniji argument je da građanin Nemačke nije mogao izmeniti Krivični zakon BiH, po kojem se sudi predsedniku Srpske.

"Služba za poslove sa strancima BiH, kao deo državne vlasti, jasno se izjasnila da Kristijan Šmit nije visoki predstavnik i da samim tim nije mogao da menja Krivični zakon BiH. Kada sve sagledamo, jasno je da je sve oko Kristijana Šmita gomila laži i prevara kojima pokušava da se uzurpira funkcija visokog predstavnika, uprkos činjenici da ga nije imenovao Savet bezbednosti UN", ističe pravnik Ognjen Tadić.

Podaci Službe za strance govore i da je Šmit evidentiran kao nemački diplomata, iako nije član nemačke ambasade u BiH, što znači da je njegova legitimacija nezakonita.

Ukoliko se i poziva na diplomatski status, prema Bečkoj konvenciji o diplomatskim odnosima ne sme da se meša u unutrašnja pitanja u BiH. U suprotnom, to je udar na ustavni poredak.

A za njegove postupke, dakle, trebalo bi da odgovara Nemačka. Ukoliko se ogluši, Nemačka je u sukobu sa BiH, smatraju pravnici.

Pitaju šta onda znači nedavno saopštenje nemačke ambasade u BiH u kome tvrde da Šmita nisu akreditovali oni već OHR? Ko se i zbog čega ograđuje od Kristijana Šmita?

Glas javnosti /R02S 

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR