Glas Javnosti

DODIK: Za mene BiH nije država, moramo ostati okupljeni oko Republike Srpske

Okruženje
Autor: Glas javnosti

U banjalučkom naselju Drakulići danas su obeležene 82 godine od stradanja Srba u tom mestu i okolnim naseljima Šargovcu, Motikama i rudniku Rakovac, koje su pobile ustaše 7. februara 1942. godine.

Bez ijednog ispaljenog metka, ustaše su, pod komandom Јosipa Mišlova i fra Miroslava Filipovića sekirama, noževima i krampovima u ovim banjalučkim selima ubile 2.315 Srba, među kojima i 551 dete.

Posle parastosa, koji su služili sveštenici banjalučke eparhije, vence na spomen obeležje položili su najviši zvaničnici Republike Srpske (RS) i srpski predstavnici u zajedničkim institucijama Bosne i Hercegovine (BiH).


Venac je položio i konzul Srbije u Banjaluci Dragan Protić. Predsednik RS Milorad Dodik izjavio je danas da je RS okvir, koji garantuje slobodu i opstanak srpskog naroda na prostoru BiH.

„Ovo treba da bude mesto našeg trajnog sećanja. Ako nemate svoju državu, onda nema ni slobode. Da je pre osamdeset godina postojala RS, ovog zločina ne bi ni bilo“, rekao je Dodik obraćajući se okupljenima.

On je naveo da mladi ljudi u RS moraju da znaju šta se tokom Drugog svetskog rata dešavalo u Јasenovcu, Donjoj Gradini, Drakuliću, Pribilovcima i ostalim mestima gde su stradali Srbi.


Dodik je najavio da će biti snimljen film o zločinu u Drakuliću. Potom je rekao da BiH za njega nije država, a da Sarajevo nije grad u kojem se Srbi osećaju prijatno.

Dodik je dodao da ni Amerika nije ono što je bila, da ih „ne treba slušati, jer Srbi u RS sami odlučuju kako će živeti“.


„Progone me za onu smlatu visokog predstavnika u BiH Kristijana Šmita, hoće da sruše rukovodstvo RS. Moramo ostati okupljeni oko RS, jer ako nemamo državu nemamo ni slobodu“, naveo je on.

U Sudu BiH se protiv Dodika vodi proces zbog krivičnog dela neizvršavanje odluka visokog predstavnika.


Glas javnosti/N01S 

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR