Glas Javnosti

TEODUL BRAK ILI KAKO CRKVA ZARAĐUJE SPAJAJUĆI SRODNE DUŠE?

Lični stav
Autor: Glas javnosti

Pravoslavna omladina iz Srbije, Republike Srpske i dijaspore pokrenula je projekat nazvan „Teodul“ koji za cilj ima upoznavanje pravoslavnih mladića i devojaka bez obzira na starost i takav projekat traje od 2020.godine.

Teodul prati oko 80.000 članova a grupa za upoznavanje ima i svoj fejsbuk i instagram nalog sa slobodnim pristupom. Projekat funkcioniše besplatno ali je sporna napredna podrška za članove koja se naplaćuje. Dakle, svako ko želi i ima nameru da nađe srodnu dušu na ovaj način, može da se učlani u Teodul grupu na fejsbuku ili da zaprati njihov instagram nalog a za one koji su ozbiljniji u nameri ostvarivanja braka, nalazi se i vrlo detaljna anketa za platformu za upoznavanje gde potencijalni korisnici mogu odabrati jedan od dva načina podrške-besplatan ili premium nalog.

Kako je istaknuto u opisu ankete, besplatan nalog podrazumeva popunjavanje ankete, brisanje sa spiska zainteresovanih po pronalasku srodne duše i povezivanje sa osobama sličnih godina i interesovanja pa čak i pozivanje na određene događaje ili neposredna okupljanja u manjim grupama. (liči na svingerisanje ali...)


Druga opcija slikovito nazvana Teodul brak PREMIUM podrazumeva veći broj usluga nego besplatni pristup i to za 120 EVRA koliko iznosi godišnja pretplata a dodatno omogućava dobijanje preporuka u vezi za osobama koje vam prema anketi odgovaraju, osnovno savetovanje o razvoju veze i značaju komunikacije (jer ko bi se bolje bavio brakom nego sveštena lica, time usput nipodaštavajući zanimanja poput bračnog psihoterapeuta ili psihologa), mogućnost ažuriranja ankete u svakom trenutku (valjda ukoliko vam se promeni visina mesečnih primanja ili od muke rešite da propušite) itd.itd.

Pre same sadržine ankete i pitanja, napisan je i broj telefona na koji se mogu javiti zainteresovani za premium uslugu kako bi dobili instrukcije za uplatu članarine u celosti ili u nekoliko rata.

Pitanja u anketi su sveobuhvatna ali i kranje sporna i diskriminišuća-pitanja  o mestu prebivališta i godinama sastavni su deo svakog upitnika (pa čak i onog za popunjavanje zahteva za lojalti karticu za apoteku npr.) ali ono što je deo ovog upitnog projekta jesu i pitanja o prosečnoj visini mesečnih primanja (U EVRIMA) , dopunskim poslovima, konzumaciji alkohola, cigareta, električnih cigareta, i najdiskutabilnije od svega-pitanje „Da li bolujete od određene bolesti o kojoj treba da bude upoznat vaš budući bračni drug ili osoba koja će vas kontaktirati?“ Sem što usluga nije besplatna jer i crkva očigledno vidi moguć izvor prihoda u provodadžisanju i to fino naplaćuje pod izgovorom da program koji koristi za spajanje duša mora da se održava, pravoslavna crkva ide korak dalje pa zadire i u zdravstveni karton korisnika programa. Diskriminišuće, suviše intimno i na krajnje bizaran/smešan  način.

Između saveta, preporuka za plaćanje i bizarnih pitanja, provlače se Biblijske poslanice valjda kako bi se korisnici podsetili da se ipak radi o upoznavanju posredstvom pravoslavne crkve a ne nekakve jeftine Tinder aplikacije. Crkva nije izostavila ni da se pohvali kako je već stotine mladih ljudi iz matice i dijaspore stupilo u brak, vereno ili je u vezi a mnogi od njih imaju i decu i to sve zahvaljujući Teodul platformi, posebno naglašavajući da su korist od ovog projekta imale osobe u celom regionu kao i u Evropi ali da su se pojedini čak iz Kine i Evrope vratili na ognjište baš zbog ljubavi prepoznate preko ove platforme.


Da bizarnost bude gora a stvar smešnija i tužnija, dat je i direktan savet korisnicima u vezi sa uspehom kod suprotnog pola pa je tako detaljno opisano koliko je važno imati valjanu sliku i osnovne podatke kao i uputstvo za prvo javljanje potencijalnoj srodnoj duši gde je striktno napomenuto da „ostavite prostor da vas devojke/mladići preko interneta upoznaju i da vide ko ste i kako se ponašate pre nego što vam odgovore na poruku. Ne treba da budete naporni. Ako mladić ili devojka ne žele komunikaciju treba da odustanete. Ako vam neko ne odgovara sedmicama na poruke to je dokaz da ta osoba nije zainteresovana za razgovor i treba da odustanete.“ Opšte savete Teodul daje i preko broja telefona kako bi se unapredile komunikacijske veštine ili čak dobile i preporuke za knjige o braku.

Ono što naravno, nigde nije jasno istaknuto jeste transparentnost trošenja novca od članarina premium članova i opravdanost prikupljanja novca za to s obzirom da je u pitanju crkveni projekat a ne nekakav rijaliti program.

Kao centrala projekta navedena je Banja Luka a ulinkovano je i video predavanje o pravoslavnom braku i organizaciji Teodula.

A ako posle svega ovoga i dalje imate dilemu da li da postanete deo Teodul zajednice, razmislite kakve sve benefite vam donosi članstvo u ovoj grupi pa prionite na posao, ionako nam je natalitet u minusu i neće mnogo vode Dunavom proteći dok ne budemo mogli svi da stanemo pod jednu šljivu.

Autorski tekst  A.G

(Mišljenja i stavovi u kategoriji "LIČNI STAV" nisu nužno stavovi redakcije GLAS JAVNOSTI)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR