Glas Javnosti

Za napuštanje životinja kazna zatvora: Da li će ovaj zakon stići do Srbije?

Društvo
Autor: Glas javnosti

Ovaj zakon zaživeo je u Hrvatskoj, da li je tako nešto moguće i u Srbiji?

Svakodnevno smo svedoci naslova o slučajevima pasa koji su ujeli ili napali dete. Broj lutalica na ulicama sve je veći što govori i o sve većem broju nesavesnih vlasnika. Isto se dešava i u Hrvatskoj, a kako bi stali na put napuštanju životinja, ta susedna zemlja je uvela izmene kaznenog zakona prema kojima bi vlasnik koji napusti životinju dobio čak i zatvorsku kaznu. Koliko je Srbija daleko od sličnog zakona.
Tačan broj napuštenih životinja u Srbiji nije poznat, međutim, ne zna se ni koliko ima vlasničkih pasa jer nikakav registar u našoj zemlji - ne postoji. Ono što se zna jeste da su kapaciteti svih azila prepuni, kažu u Udruženju Animal Rescue.

Kako kažu, ljudi moraju da nauče šta znači biti odgovoran vlasnik, a to se postaje pre nego što dobijemo životinju.

- Treba da se informišemo o tome šta znači zapravo imati ljubimca. Kakve su to obaveze. Što finansijske, što vremenske, posvećenost. To je kao da vam dolazi jedno dete u porodicu i vi o njemu morate brinuti jer imate odgovornost. Imate naravno i ljubav, i na sve ono lepo što ljubimac nosi, ali imate i obaveze - kaže za Sanja Radosavljević iz udruženja Animal Rescue Serbia.

Kazne u Srbiji za napuštanje ljubimca

Hrvatska je pooštrila svoje zakone pa ubuduće ko napusti kućnog ljubimca, domaću životinju ili pripitomljenu divljač, može da bude kažnjen zatvorom do godinu dana, a napuštanje životinja uvedeno je kao novo krivično delo.

Izmenama zakona predviđena je i zatvorska kazna do dve godine ako vlasnik izbaci životinju, a ona potom ugine. Da li je Srbija blizu takve kaznene politike? Postoje li kazne i koliko često se propisuju?


- Trenutno je u Srbiji zaprećena prekršajna kazna za napuštanje životinja i to za pravno lice je od 100.000 do milion dinara, a za fizičko lice od 5000 do 50.000 dinara. Ali moram da naglasim - da bi se to sprovelo kako treba, postoji jedan uslov svih uslova, a to je da su svi psi evidentirani odnosno čipovani tj. da se zna ko su im vlasnici jer vi jedino u toj situaciji možete znati ko je napustio psa - rekla je Ivona Atanasijević Stošić, pravnica i predsednik udruženja Evropska inicijativa.

Država koja je visokim kaznama uredila stanje sa napuštanjem životinja je Austrija u kojoj, da bi neko postao vlasnik psa prvo mora da pohađa stručni kurs.

Takođe, plaćaju i porez na ljubimce, a i osiguranje od autoodgovornosti sa sumom osiguranja od najmanje 725.000 evra za štetu na imovini i čoveku koju može prouzrokovati pas. Kazna za neskupljanje izmeta iznosi 2.000 evra. Možda zbog tih kazni u Austriji ima manje kućnih ljubimaca, ali će svaki vlasnik dva puta razmisliti pre nego što postane vlasnik ili reši da napusti svog ljubimca.



Glas javnosti/B06S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR