Glas Javnosti

Beograđane prepoznajemo po "slengu"

Društvo
Autor: Glas javnosti

Beograd, prestonica Srbije, poseban i specifičan po mnogo čemu a najviše po Beograđanima koji su pravi predstavnici svog grada.

Svako ko je rođen i odrastao u Beogradu zna da svaki "kraj" priča neku svoju priču. Beograd je podeljen po opštinama i svaka opština na više delova...beogradski rečeno "krajeva". Kada Beograđani međusobno komuniciraju pitaju jedni druge ne "odakle si" već "iz kog si kraja".

Veoma je specifično da recimo oni sa "Savskog venca" spadaju u "elitu"..."mamine i tatine sinove" i oni nisu posebni ni po čemu osim po tome da su "milioneri".
 
Novi Beograd je priča za sebe,ogromna opština donedavno srednje klase društva, uglavnom radničke porodice, ekipice iz kraja koje bleje po parkićima kod solitera. Novobeograđani su ili iz "blokova", "sa fontane" ili "paviljona" i obraćaju se jedni drugima posebnim pozdravima i sa "de si tebra".
Bežanija je takođe Novi Beograd ali je (bez uvrede) više poznata po "Karingtonkama" i skorojevićima koji žive u preskupim nekretninama.

Zemun i Zemunci kažu za sebe da oni nisu iz Beograda već smatraju da je Zemun grad za sebe. Zemun je najpoznatiji po specifičnom "znači brate da ti kažem", "daj mi loma" i "munze konza", nažalost vuku se repovi kriminala pa je poznat i po ozloglašenom "zemunskom klanu".


Idemo sada preko "Brankovog mosta" do "Starog grada". Ubedljivo najpoznatiji kraj je Dorćol, e Dorćolce treba razumeti...oslovljavaju jedni druge nazivima životinja..."de si lave", de si tigre", "vidi lepi da ti kažem", posebni po mnogo čemu a najviše po tome što samo oni znaju šta je "donja šipka maj" i što na Dorćolu ima najviše Beograđana onih pravih starih koji su tu generacijama..."krug dvojke".

Idemo malo i do Zvezdare do "Bulevara", "Mite Čukadžije" (Dimitrija Tucovića ) do "Cvetka" jer tamo ćete naći prave Beogradske mangupe i takođe nekadašnje pripadnike "Zvezdarskog klana", bazene "Olimp" koji kriju mnoge Beogradske priče.

Tu je blizu i Vračar koji je ustvari najpoznatiji po "Kalenić pijaci" i koji je nekako izgubio onu Beogradsku dušu zahvaljujući "došljacima" koji su ga pretvorili u "elitni" deo Beograda....


Foto: pixabay

Palilula najveća Beogradska opština koja obuhvata i mnoga prigradska naselja tipa : Ovča, Borča, Kotež i upravo ljudi koji žive u ovim naseljima više vole da kažu da su "s Palilule negoli Ovče, Borče....

Prošetaćemo sada do Voždovca, ogromne Beogradske opštine koja takođe ima desetine "krajeva" i prigradskih naselja. Voždovčani su oduvek bili prepoznatljivi kao "žestoki"...nažalost takođe su imali "Voždovački klan" i svoje predstavnike. Samo ko je iz Beograda će razumeti šta i gde su "Šumice", "Medak", "Jerković" i Dušanovac koji je "varošica mala, glavni grad mu Marinkova bara"....na Dušanovcu su "cvetale tikve" i u blizini je i Beograđanima dobro poznati "plavi most". U "Jerkoviću" su uvek živeli mangupi Beograda kao i na Konjarniku i tuda prolaze "trole" i dobro poznati "trieskec". Dočekaće vas sa "de si buraz"...a možda padne i neka ćuška ako niste iz kraja.

Foto: pixabay

Rakovica je brdoviti deo Beograda sa svojim "Pevcem", "Kanarevim", "
Labudovim" brdom. Rakovičani sebe zovu "Rakovčani" i imaju "Rakovački put" i to se u Rakovici prenosi s" generacije na generaciju...Rakovčani su većinom "grobari" i veoma su velike "lokal patriote" a dočekaće vas slično kao i voždovčani "de si buraz" i "druže aj ne smaraj". Miljakovac je i danas poznat po "Rakovičkom i Miljakovačkom klanu"...

Čukarica sa sve svojim prigradskim naseljima je ponosni "vlasnik", "Beogradskog mora" Ade Ciganlije, dela Košutnjaka...na Čukarici je i Žarkovo i posebno poznati "žarkulovci", tu je i posebno poznat Cerak, kraj gde su "braća" odana svojim "burazima" i svom kraju.

Ne može se nikako izdvojiti nijedan "kraj" kao poseban...svaki je prepoznatljiv na svoj način jer ga čine Beograđani baš time što jeste. "Buraz iskuliraj"....


Glas javnosti

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR