Glas Javnosti

Potpisan Memorandum o saradnji ministarstava zdravlja Srbije i Rusije: Razmena praksi iz sfere onkologije, dečijeg zdravstva i kardiologije

Društvo
Autor: Glas javnosti

Grujičić je navela da Memorandum obuhvata različite pravce saradnje među kojima je i saradnja u oblasti onkologije

Memorandum o saradnji između ministarstava zdravlja Srbije i Rusije potpisan je danas u Beogradu, a resorna ministarka Danica Grujičić ocenila je da će on učvrstiti saradnju dva zdravstvena sistema i otvoriti prostor za nove vidove saradnje.

Memorandum su potpisali Grujičić i ministar zdravlja Rusije Mihail Muraško koji su pre toga održali sastanak u Palati Srbija, a kome je, između ostalog prisustvovao i ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan - Harčenko.

Grujičić je navela da Memorandum obuhvata različite pravce saradnje među kojima je i saradnja u oblasti onkologije.

"Rusija je ušla već u 22. vek kada je u pitanju nuklearna medicina", rekla je Grujičić i iskazala očekivanje da će ta praksa zaživeti i u Institutu za onkologiju i radiologiju Srbije.


Dodala je da su stručnjaci iz Srbije išli u Rusiju na sastanke za javno zdravlje, prevenciju infektivnih bolesti, poboljšanje rezultata u lečenju nedonoščadi i da su bili zadivljeni načinom rada, navodeći da neke organizacione stvari treba primeniti u zdravstvenom sistemu Srbije.

"Ministarstvo zdravlja će na tome intenzivno raditi. Organizaciono zdravstvo Srbije i Rusije dosta liče, počevši od primarne, sekundarne i tercijarne zdravstvene zaštite", rekla je ona.

Grujičić je istakla da se u Rusiji u prethodnim godinama dosta radilo na jačanju primarne zdravstvene zaštite, a to je cilj i u Srbiji.

"Izražavam divljenje za veliku zemlju koja je uspela da digitalizacijom postigne ono na čemu mi sada radimo. Zato velika zahvalnost i predsedniku Vučiću i premijerki Brnabić, koji su sve vreme insistirali na digitalizaciji", navela je ona. 

Muraško je iskazao zadovoljstvo posetom Srbiji navodeći da je cilj posete delegacija Ministarstva zdravlja Rusije Srbiji razmena iskustva u oblasti tehnologija i zaštiti zdravstva, kako bi se produžio životni vek čoveka.


"Pandemija nas je naučila da je komunikacija između zemalja važna. Naš cilj je da radimo na održivosti zdravstva, da razrađujemo nove lekove i nove tehnologije za terapiju", rekao je on.
On je naveo da je cilj uvođenje novih metoda lečenja i terapije i iskazao zahvalnost srpskim lekarima na saradnji i razmeni znanja koja su dragocena za dve države.

"Srpski lekovi se isporučuju u Rusiju i Rusija pruža pomoć Srbiji u tom smislu. Tome je i posvećen potpisani Memorandum - razmeni praksi. Najvažnije sfere su onkologija, dečije zdravstvo i kardiologija", naveo je on. 

Muraško je naveo i da je vidljivo na koji način se razvija zdravstvo u Srbiji, da se grade velike bolnice i da je nabavljena najsavremenija oprema.

"To omogućava da svi saradnici u sferi zdravstva postižu veće rezultate koji se odnose na očuvanje života i zdravlja ljudi", naveo je on.


Glas javnosti/D03S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR