Glas Javnosti

U užem centru Banjaluke osvanuli bilbordi „Granica postoji“

Bosna i Hercegovina
Autor: Glas javnosti

U Banjaluci su u užem centru grada postavljeni bilbordi kojim se ukazuje na administrativnu liniju između dva entiteta u Bosni i Hercegovini (BiH) kao granicu, uz poruku "Granica postoji" i fotografije žandarmerije Republike Srpske (RS).

Bilbordi su postavljeni petnaestak dana pošto su u nekoliko gradova u RS održani protesti pod nazivom „Granica postoji“, a nakon što je Sud BiH potvrdio optužnicu protiv predsednika RS Milorada Dodika i v.d. direktora Službenog glasnika RS Miloša Lukića. Oni su krivično optuženi za neizvršavanje odluka visokog predstavnika u BiH, preneo je Radio Slobodna Evropa.

Nigde ne piše ko je postavio bilborde.

Prema Ustavu BiH, između entiteta RS i Federacije BiH nema granice, već se radi o administrativnoj liniji razgraničenja.


Na jednom od plakata prikazan je pripadnik žandarmerije MUP RS i četa žandarmerije koja maršira sa oružjem uz poruku „Zato što ne damo naše nadležnosti“. Ispod stoji tekst da je „130 nadležnosti preneseno na BiH“.

Prema Ustavu BiH, entiteti RS i Federacija BiH ne mogu samostalno vraćati nadležnosti koje su u proteklom periodu prenesene na državu.

Na jednom od bilborda se aludira na Zakon o poljoprivrednom zemljištu koji je usvojila Narodna skupština Republike Srpske, a na drugom piše: „Zato što ne damo naše šume! Šume čine 43 odsto teritorije Republike Srpske“.

Visoki predstavnik u BiH i Ustavni sud BiH poništili su ili suspendovali zakone o nepokretnoj imovini, šumama i poljoprivrednom zemljištu koji su usvojeni u RS i naglasili da se pitanje državne imovine može zakonski regulisati samo na nivou BiH, a ne entiteta.

Državni zakon nikada nije usvojen zbog nepostojanja političkog kompromisa.

Glas javnosti/N01S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR