Glas Javnosti

U REPUBLIKU SRPSKU STIŽU PARE IZ EU: Evropska banka usvojila važan DOKUMENT, cure detalji

Bosna i Hercegovina
Autor: Glas javnosti

Upravni odbor Evropske banka za obnovu i razvoj (EBRD) usvojio je novu strategiju za BiH, a strateški prioriteti uključuju digitalizaciju i razvoj veština za privatni sektor, razvoj infrastrukture i dekarbonizaciju.

EBRD je u 2022. godini, kako ističu, spremna da poveća podršku infrastrukturi BiH, zelenijim gradovima i boljim opštinskim uslugama za građane, kao i za energetsku efikasnost u javnim i privatnim zgradama.

Osim toga, dodaju, spremna je povećati i podršku za kreditne linije lokalnim bankama u podršci ženama preduzetnicama, te digitalnoj spremnosti i konkurentnosti malih i srednjih poduzeća.


Banka je počela ulagati u BiH pre 25 godina, s prvim ulaganjem 1996. godine, neposredno posle završetka rata, pomažući hitnu obnovu elektroenergetskih i telekomunikacijskih mreža, navode iz ove banke.

EBRD je od 1996. godine uložila više od 2,83 milijarde evra za 200 projekata u BiH. Samo ulaganja u 2020. i 2021. premašila su 300 miliona evra.

Podsećaju da se isplata preuzetih sredstava nije usporila ni tokom pandemije, dostigavši 190 miliona evra u 2021. i pokazujući da se projekti EBRD-a odobreni ranijih godina uspešno implementiraju.

Banka će u narednim danima Banka potpisati ugovor o finansiranju s lokalnim operatorom prenosnog sistema "Transko" za jačanje mrežne povezanosti i spremnosti za širenje obnovljivih izvora energije, navodi se u saopštenju.

Podsećaju da se aktivnosti EBRD-a podržavaju i donatorskim sredstvima, a najveći je EU, kao i da su doprinosi Švedske, Austrije, Italije, Japana i mnogih drugih od vitalnog značaja za podršku naporima banke u reformi politike i tehničkoj saradnji. 

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR