Glas Javnosti

U BiH od juče nema pušenja u zatvorenim javnim mestima

Bosna i Hercegovina
Autor: Glas javnosti

U Federaciji BiH od danas nema pušenja u zatvorenim javnim mestima, u javnom prevozu, ali i u automobilima gde se nalaze maloletne osobe, pošto je na snagu stupio Zakon o zabrani pušenja na javnom mestu.

Vlasnici ugostiteljskih objekata u kojima se cigarete najviše i konzumiraju biće dužni da na vidnim mestima istaknu znak “zabranjeno pušenje”, prenose Nezavisne novine.

U objektu ne smeju biti istaknute pepeljare i druge posude za odlaganje pepela, a pušenje je dozvoljeno samo u posebnim prostorijama predviđenim za to.

Ugostiteljski objekti imaće 6 meseci vremena za prilagođavanje, dok će kažnjavanje fizičkih lica početi odmah.

– Važno je napomenuti da se raspon kazne kreće od 100 do 15.000 konvertibilnih maraka, međutim one se počinju naplaćivati godinu dana od dana primene zakona. Nadzore će vršiti kantonalna inspekcija, tržišno-turistička inspekcija, sanitarna, svako u okviru svoje nadležnosti – rekla je portparol Uprave za inspekcijske poslove Kantona Sarajevo Vildana Brdarić, prenosi Tanjug.

Osim cigareta, zabranom je obuhvaćena i upotreba nargile, vodene lule, elektronskih cigareta i biljnih proizvoda za pušenje.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR