Glas Javnosti

TRAGEDIJA U UKC RS: PREMINULA PORODILJA (33) zaražena KORONA virusom, BEBA na kiseoničkoj potpori!

Bosna i Hercegovina
Autor: Glas javnosti

Porodilja S.Ž. (33) koja je bila zaražena korona virusom, preminula je u Univerzitetskom kliničkom centru (UKC) Republike Srpske.

Iz UKC Srpske saopšteno je da je porodilja preminula juče i navode da je S.Ž. u ovu ustanovu primljena 2. maja, u 30. nedelji trudnoće sa simptomima i pozitivnim testom na virus korona. Ona je prethodno bila hospitalizovana u Opštinskoj bolnici Doboj.

Lekari Klinike za ginekologiju i akušerstvo indukovali su završetak trudnoće carskim rezom, dan nakon prijema. Pacijentkinja je nakon toga primljena u Jedinicu za intenzivno lečenje Klinike za anesteziju i intenzivno lečenje gde je nastavljen terapijski tretman.

Pacijentkinja je zahtevala visoko protočnu terapiju kiseonikom, potom neinvazivnu mehaničku ventilaciju, a zatim i invazivnu mehaničku ventilaciju, odnosno respirator, tokom boravka u Klinici za anesteziju. 

Kontrolni test na kovid urađen je 13. maja i bio je negativan. U UKC navode da zbog komplikacija osnovne bolesti, kovid 19, 15. maja dolazi do pogoršanja opšteg stanja pacijentkinje, te se preduzima niz dijagnostičkih i terapijskih procedura od strane dežurne ekipe lekara UKC Republike Srpske.

- Nažalost, sprovedene terapijske mere nisu dale rezultat zbog čega dolazi do srčanog zastoja u jutarnjim satima, 16. maja, i nakon neuspešne kardiopulmonalne reanimacije pacijenkinja je preminula, dodaje se u saopštenju.

 

Iz UKC ističu da što se tiče zdravstvenog stanja deteta koje je hospitalizovano u Klinici za dečije bolesti, da se ono danas, u četrnaestom danu života, nalazi na kiseoničkoj potpori od tri litre u minuti, a da je prvih šest dana života bilo na mehaničkoj ventilaciji.

Trenutno u kovid 19 odelu Klinike za ginekologiju i akušerstvo hospitalizovana jedna kovid pozitivna pacijentkinja, trudnica u 7. mesecu trudnoće, koja je primljena 11. maja. Trenutno je lakše kliničke slike, bez tegoba, uredne saturacije, pod intenzivnim nadzorom u Klinici, ističu iz UKC. 

Laboratorijske analize se rade svakodnevno, pulsna oksimetrija, ctg monitoring, kao i ehosonografski pregledi.

 

Osoblje Klinike za ginekologiju i akušerstvo naglašava da je ishod ove bolesti  jako nepredvidljiv, te da uz njihov intenzivan nadzor i uz saradnju kolega iz drugih klinika UKC nastoje da pacijentkinju dovedu do potpunog oporavka.

-Koristimo priliku da još jednom zamolimo sve trudnice i porodilje da se pridržavaju svih propisanih epidemioloških mera u uslovima pandemije korona virusa, napominju iz UKC.

Iz UKC apeluju na "građanstvo, neodgovorne pojedince, aktiviste društvenih mreža i aktere političkog života u RS da ne koriste tuđu tragediju u dnevnopolitičke svrhe".

- Lekari i drugo medicinsko osoblje UKC nadljudskim naporima čine sve da spasu svaki ljudski život što potvrđuju i mnoga svedočenja pacijenata koji su preživeli kovid 19, poručuju iz UKC RS.

(Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR