Glas Javnosti

SVE O NAPADU NA SRPSKU DECU U SARAJEVU: Gajena mržnja prema Srbima, a ne slučajni incident

Vesti
Autor: Glas javnosti/Novosti

Mali fudbaleri sa Zvezdare, desetogodišnjaci i dvanaestogodišnjaci, koji su doživeli organizovani oružani napad na turniru u Sarajevu, stigli su u ponedeljak rano ujutro u Beograd, gde su dočekani dostojno, kao pravi šampioni, uz prisustvo predsednika opštine Zvezdara, vatromet i baklje.

Nije preuveličavanje nazvati junacima dečake koji su osvojili turnir nakon što su prethodne večeri doživeli traumu posle upada naoružanih maskiranih napadača u njihov hotel.

- Deca su se vraćala posle takmičarskog dana kada je za njima upalo sedam-osam huligana sa fantomkama, a još petnaestak ih je bilo ispred. Oni se tu nisu slučajno našli. Napali su roditelje koji su pratili mališane da bi oteli klupsku zastavu na kojoj nema ničeg provokativnog, samo ćiriličnog natpisa "Zvezdara". Jedan roditelj je zadobio ubode nožem, ali srećom bez težih posledica - kaže Ivan Stojmirović, sekretar kluba.

Gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić je odmah posle incidenta na "Tviteru" saopštila da očekuje "skoro privođenje napadača na goste iz Beograda". Geografska odrednica je tačna, ali je činjenica da su Beograđani napadnuti samo zato što su Srbi.

Ministar unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo Admir Katica izjavio je juče da treba utvrditi da li je uoči "incidenta" bila napravljena adekvatna bezbednosna procena, jer "skup je bio prijavljen policiji, ali nije bilo fiksnog obezbeđenja". Saopštio je i da je zbog "incidenta" uhapšeno 10 osoba, starosti od 20 do 28 godina, od kojih su osam direktni izvršioci, a dvoje pomagači u delu koje je pravno okarakterisano kao "nasilničko ponašanje". Iskusni pravnici upozoravaju da su i u terminologiji saopštenja i u kvalifikaciji nedela zamagljuje njegova prava pozadina.


Napadači su punoletni, znali su u koji hotel su smešteni srpski mališani i okupili su se pred zgradom baš u vreme kada su se deca vraćala sa turnira. Roditelji takmičara bili su smešteni u drugim hotelima i pitanje je šta bi se desilo da nekolicina nije pratila decu. Logično je pitanje, ko je dao ideju za ovaj napad, ko je organizovao učesnike koji su u isti čas stigli iz svih delova Sarajeva, naoružani suzavcem i noževima? Da li su kvalifikacije "incident" i "nasilničko ponašanje" odgovarajuće za napad radi izazivanja, u najmanju ruku, straha i panike kod Srba? A, ako je ovo "nasilje vezano za sportske događaje", šta bi onda mogli da nazovemo terorizmom?

- Kvalifikacija napada u Sarajevu kao nasilničkog ponašanja na sportskim priredbama i u vezi sa njima bila bi ispravna svuda u svetu, osim ovde, gde je očigledna motivacija nasilja nacionalni šovinizam. Priča da nema posledica po male sportiste iz Srbije je notorna neistina.

Ta deca su u Sarajevu preživela vrlo ozbiljne traume sa dalekosežnim posledicama, prvo zbog skandiranja vršnjaka iz Hrvatske: "Ubij Srbina" na takmičenju, a zatim dok su posmatrali maskirane ljude koji upadaju u hotel i napadaju njihove roditelje jer su Srbi. Ko će te mališane sada da ubedi da mogu slobodno da putuju - kaže advokat Goran Petronijević.

On naglašava da je ovaj slučaj nasilja podstaknut etničkom i verskom mržnjom svedoči da postoji njeno sistematsko "uzgajanje".

- To seme zla se brižljivo neguje u sredinama iz kojih dolaze i mali Splićani koji kliču "Ubij Srbina" i uhapšene Sarajlije među kojima je najstariji rođen kada je potpisan Dejtonski sporazum. To je pravi uzrok nedela u Sarajevu i opasna najava da će takvih događaja biti ubuduće - zaključuje Petronijević.

UHAPŠENA DESETORICA

U Tužilaštvo Kantona Sarajevo predato je 10 osoba osumnjičenih za napad na roditelje srpske dece na Ilidži. Kako je potvrđeno iz Tužilaštva, uhapšeni su: Eldar B., Aldin T., Haris D., Ensar H., Belmin O., Armin H., Eldar Be., Benjamin H., Mersid P. i Sedin K. Oni se terete za krivično delo "nasilničko ponašanje". M. R. - S. M.SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR