Glas Javnosti

Studenti Američkog univerziteta u Sarajevu (AUBiH) prijavili direktora Denisa Prcića zbog malverzacija

Bosna i Hercegovina
Autor: Glas javnosti

Nakon što je objavljeno da je direktor OSA-e Osmana Mehmedagić diplomirao na Američkom univerzitetu u Sarajevu (AUBiH) javilo se više ogorčenih studenata ovog fakulteta koji su želeli upoznati građane s malverzacijama koje sprovodi direktor AUBiH Denis Prcić.

Svoje tvrdnje studenti su potkrijepili brojnim materijalnim dokazima koje su dostavili redakciji PRESS-a, počevši od tonskih zapisa sa sastanaka, e-mailova koje im je slao Prcić, pa sve do Viber prepiski razgovora s direktorom AUBiH i uposlenicima.

-Medijima se obraćamo jer smo ostali bez opcija i nadamo se da pritisak javnosti može dovesti do promjene-, navode studenti.

U mejlovima koje je Prcić slao studentima, a u koje je PRESS imao uvid, od studenata se traži da uplate 1.500 KM za reakreditaciju AUBiH u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD). Iako je akreditiranje obaveza univerziteta u svakom smislu, pa tako i finansijskom, Prcić je ovaj teret prebacio na studente kojim je rekao da neće dobiti diplome ukoliko ne uplate 1.500 KM.

-Ti troškovi nemaju nikakve veze sa studentima i četvrtom godinom fakulteta. Mi smo s AUBiH potpisali ugovore kada sam započinjali studije i u njima je precizirano da se cena školarine neće menjati tokom akademske godine. Prcić je rekao da neće dati diplomu onima koji ne uplate 1.500 KM. To je ucena. Prvo je bilo kao dobrovoljna uplata, ali je na kraju postala obavezna-, rekli su  studenti.

U kolikoj dubiozi se nalazi AUBiH potvrđuje e-mail koji je Prcić poslao studentima 1. marta 2020. godine u kojem optužuje studente i roditelje studenata za nezahvalnost i širenje nezadovoljstva prema AUBiH.

-AUBiH crpi godinama sve lične veze pronalazeći fondove da bi subvencionirali vaše niske školarine, akreditacije i mnoge druge operativne troškove i ivente. Međutim i mi smo se iscrpili te radi studentske nezahvalnosti i nezadovoljstva nemamo više volju da nastavimo-, napisao je Prcić.

Kako bi nagovorio studente da izvrše uplatu u iznosu od 1.500 KM direktor AUBiH u nekoliko navrata isticao je da osobe koje diplomiraju na AUBiH imaju prednost u zapošljavanju, predstavljaju „ogledalo inkubacionog procesa“ i da se svi nalaze na dobrim funkcijama.

Koliki je pritisak bio na studente da plate akreditaciju AUBiH koja traje do decembra 2020. godine dovoljno govori i to da je Služba za finansije AUBiH studentima dostavila fakture za učešća u troškovima SAD reakreditacije s rokom plaćanja „odmah“.   

Studenti su se nakon što im je ugašen LMS (sistem za upravljanje učenjem) na Viber grupi u kojoj su učesnici razgovora bili i uposlenici AUBiH na čelu s Prcićem tražili pojašnjenje zašto im je ugašen LMS i zbog čega moraju čekati šest meseci za diplomu.

-Praksa, ocene, zaključivanje semestra, senior projekat, seminarski radovi, COVID-19, Studentska služba-, glasio je odgovor Prcića.

Nakon konstatacije studenata da je sve to prošlo i da im nije jasno, ako već ne mogu dobiti diplomu, zbog čega im se ne izdaju uverenja o završenom studiju AUBiH je odgovorio na način da su Prcić i ostali uposlenici napustili Viber grupu.

Zbog brojnih malverazacije studenti su Prcića prijavili ACICS-u koji omogućava AUBiH validnost diploma u SAD-u. ACICS je nakon prijave studenata zatražio hitno očitovanje Prcića vezano za navode.

(Izvor: pressmedia.ba)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR