Glas Javnosti

SREĆAN DAN REPUBLIKE SRPSKE! Narod poručuje: Nećemo menjati svoj rođendan ni po koju cenu

Bosna i Hercegovina
Autor: Glas javnosti/Novosti

Republika Srpska slavi 31. rođendan! Tog 9. januara 1992. godine kada je osnovana RS pod prvobitnim nazivom Srpska Republika BiH je najsvetiji datum u istoriji Srpske.

Osnovali su je srpski poslanici u tadašnjoj Skupštini BiH, nakon što su preglasani u ključnim pitanjima koja su se ticala opstanka Jugoslavije i nakon što su pripadnici druga dva naroda krenuli u secesiju mimo volje Srba koji su imali konstitutivni status.

Dan Republike Srpske i nakon tri decenije - trn u oku je sarajevskih političara i dela međunarodne zajednice koji žele unitarnu BiH, ali Srpska, poruka je iz RS, čvrsto stoji ponosna iza svog rođendana i neće ga menjati ni po koju cenu.

Zavet je ovo, kako su poručili predstavnici institucija RS za Dan Republike, koji daju najboljim sinovima i kćerima, pripadnicima Vojske Republike Srpske, koji su živote dali za temelj Republike Srpske, a njih je 23.752!

Dan Republike Srpske slavi se od Novog Grada do Trebinja, od Banjaluke do Istočnog Sarajeva. Gradovi su ukrašeni trobojkama i na svakom koraku u Srpskoj se slavi Dan Republike.

Povodom rođendana Republike Srpske u Banjaluci je održana svečana Akademija, dodeljena su odlikovanja prijateljima Srpske i onima koji joj pružaju podršku Republici i položeni su venci za pale borce i civile u odbrambeno-otadžbinskom ratu. Najsvečaniji deo proslave, svečani defile ove godine održava se u Istočnom Sarajevu.


Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da je Republika Srpska formirana u miru i da je odluka naroda da se obelžava Dan Republike važnija od politički motivisane odluke bilo kojeg suda.

Dodik je istakao da je to što je Republika Srpska formirana u miru "najbitnije za obeležje bilo koje države".

- Tada nije bilo ratovanja ni pucanjave u BiH i to je stvar koja mnogima u BiH smeta - poručio je juče Dodik.

- Plebisticarna odluka je da se obeležava Dan Republike Srpske, uprkos sramnoj odluci Ustavnog suda BiH. Apsolutno nema primera na svetu da je nekom narodu njegov praznik postojanja određivao neki ustavni sud. To je uvek određivala istorija i narod.

Dodik je poručio da je Republika Srpska danas stabilna, sigurna i bezbedna, usmerena ka svom razvoju, da ima svoj put i zna šta želi.

ODLIKOVANI PUTIN, PATRIJARH PORFIRIJE, SINIŠA MIHAJLOVIĆ

Predsednik RS Milorad Dodik odlikovao je Vladimira Putina predsednika Ruske Federacije Ordenom Republike Srpske na ogrlici za "naročitu patriotsku brigu i ljubav prema RS".

- Putin je zaslužan za razvijanje i učvršćivanje saradnje i političkih i prijateljskih odnosa Republike Srpske i Rusije.

Pored Putina odlikovani su i poglavar SPC, patrijarh Porfirije je i nedavno preminuli fudbalski as Siniša Mihajlović.


Predsednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković istakao je da je Srpska "neporeciva ustavna kategorija i trajni zavet njenih najboljih sinova koji su život ugradili u njene temelje", dok je predsednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić izjavio je da ne smeju biti zaboravljeni oni koji su dali živote za stvaranje Srpske i slobodu srpskog naroda.

Srpski član i predsedavajući Predsedništva BiH Željka Cvijanović izjavila je da veruje u Republiku Srpsku, njenu sposobnost da se razvija, kao i u snagu naroda i institucija. Ona je istakla da je 9. januar dan narodne volje koji se obeležava s punim pravom i u punom kapacitetu.

- Istorijska je činjenica da je Republika Srpska nastala u miru. Treba danas voditi računa o onome što nam nosi budućnost kako bismo bili spremni - naglasila je Cvijanovićeva.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR