Glas Javnosti

Srbi nepoželjni u OBA: Čistka bosanskih obaveštajaca, usledile brojne reakcije zvaničnika

Bosna i Hercegovina
Autor: Glas Javnosti

Protivzakonito penzionisanje Srba zaposlednih u Obaveštajno-bezbednosnoj agenciji Bosne i Hercegovine izazvalo je brojne reakcije od strane zvaničnika Republike Srpske.

Nezakonito penzionisanje iskusnih srpskih kadrova u Obaveštajno-bezbednosnoj agenciji BiH, pogotovo u upravi i sarajevskoj kancelariji, naišlo je na otpor zvaničnika Republike Srpske.

Sa više adresa, Savetu ministara upućen je zahtev da preispita navode oštećenih u ovoj agenciji. Na inicijativu predstavnika Republike Srpske, zasedaće i Zajednička komisija za nadzor nad radom OBA.

Rešenja o prekidu radnog staža Srbima zaposlenim u OBA dodeljuju se, iako nisu ispunili, uslove za penziju. Nemaju ni 65 godina starosti, niti radni staž od 40 godina.

Navodno, informacija je potvrđena iz više izvora, a o namerama direktora OBA Osmana Mehmedagića Osmice da agenciju očisti od Srba obavešteni su zvaničnici Republike Srpske u institucijama BiH.

Da jačanju bošnjačkog korpusa u OBA znatno doprinosi i inertnost srpskih kadrova na rukovodećim pozicijama, pre svih zamenika generalnog direktora Trifka Buhe, smatra srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik.

Buha se, kaže Dodik, nikada nije usprotivio aktivnostima koje se rade na štetu Srpske.

- To su kadrovi Šarovića, Borenovića koji su postavljeni od strane Mladena Ivanića. Vidimo mi šta se tu dešava, dovode se Srbi iz FBiH, oni koji su u mešovitim brakovima, koji su zavisni od institucija FBiH. Ne mogu reagovati, osim da putem predsedavajućeg Saveta ministara zatražimo ko ima određena ovlaštenja. I u Predsedništvu ću zatražiti informacije o tome - naglasio je Dodik.

Kad je u pitanju OBA, ni parlamentarnoj komisiji nije lako. Na inicijativu srpskih članova, Zajednička komisija za nadzor nad radom OBA trebalo bi da se pozabavi nacionalnom strukturom zaposlenih u toj agenciji, jer ravnopravna zastupljenost jeste i ustavna kategorija.

- Ovde mi imamo akt diskriminacije. Ako vi pod istim uslovima Srbe terate u penziju, a ostalima dozvoljavate da ostanu u radnom odnosu, vi diskriminišete ne samo te službenike, nego čitav jedan narod koji po Ustavu ima jednaka prava - naveo je Nenad Stevandić, član Zajedničke komisije za nadzor nad radom OBA.

No, da se u OBA prava i Ustav tumače po volji Osmana Mehmedagića ilustruje i primer da je penzionisani Bošnjak na svoje radno mesto doveo sina, a potom je, kako saznajemo od Srba zaposlenih u ovoj agenciji, nastavio da radi po osnovu ugovora o delu. Nacionalni disbalans u policijskim agencijama pokrenuo je i parlamentarne aktivnosti.

Dom naroda BiH zaključkom je obavezao Savet ministara da razmotri nacionalnu i polnu strukturu ne samo u OBA, nego u svim policijskim agencijama u BiH.

- To vam je kao da neki jedu kupus, neki jedu meso, a zbirno jedemo sarmu. To nije pristojno, ni korektno, ako želimo da gradimo poverenje unutar agencije - rekao je Sredoje Nović, predsedavajući Кluba Srba u Domu naroda BiH.

Nović ovim ukazuje da ni raspodela rukovodećih pozicija nije u skladu sa Ustavom BiH. Takođe, i Zakonom o policijskim službenicima BiH propisuju da struktura policijskih službenika u policijskim telima odražava nacionalnu strukturu stanovništva BiH prema popisu iz 1991. godine.

Videćemo da li će i kakve nalaze parlamentarcima doneti Savet ministara za šest mjeseci.

No, po svemu sudeći, čini se da odani kadar SDA Osman Mehmedagić, čekajući još jedan mandat direktora, agenciju oslobađa srpskih kadrova sa znanjem i iskustvom.

(Izvor: RTRS)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR