Glas Javnosti

SRBI NEPOVERLJIVI, HRVATI POTPUNO NEZADOVOLJNI: Dodik o roku trajanja koncepta BiH, pomenuo i Bajdena

Bosna i Hercegovina
Autor: Glas javnosti

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik ocenio je da će sadašnji koncept BiH, koji se pokazao kao neuspešan, trajati još par godina i da sa dolaskom druge američke administracije Republika Srpska treba da rehabilituje pristup nekadašnjeg američkog službenika Sendija Bergera koji je govorio o pripajanju Srba iz BiH Srbiji kao održivom rešenju.

Dodik je ocenio da je Berger, koji je 1995. godine bio visoki zvaničnik američke administracije, bio realista i smatrao da, ukoliko muslimani ne ubede Srbe da treba da ostanu u BiH, a Srbi u roku od tri godine ne iskažu želju da to učine, treba dozvoliti referendum o njihovom statusu i prihvatiti realnost da oni treba da se pripoje Srbiji.
Po njegovim rečima, Berger je smatrao i da bi to bilo održivo i trajno rešenje i usmereno ka očuvanju regionalnog mira.
Dodik je napomenuo da je sa druge strane bila grupa diplomata nekadašnjeg američkog državnog sekretara Madlen Olbrajt na čelu sa Ričardom Holbrukom koji su smislili koncept koji se sada pokazuje kao neuspešan.
"Njihov koncept je u suštini bio lažan. Oni su ponudili Dejtonski sporazum, i u njemu dali određene koncesije svima, napravili su BiH od dva entiteta i tri naroda i rekli da smo mi ravnopravni, ali kasnije u implementaciji sve učinili da to nije tako" rekao je Dodik za TV "Hepi".
Prema njegovom mišljenju, današnja situacija je takva da su Hrvati potpuno nezadovoljni situacijom u BiH, a da su Srbi potpuno nepoverljivi prema tim "dobrim namerama", pre svega Amerike i njihovih saveznika, u kojima su oni, kako je rekao, ponudili sporazum, a onda sve učinili da ga izvitopere i pod plaštom funkcionalne BiH naprave
unitarnu i centralizovanu zemlju.
"Mislim da dolazi vreme kraju tog koncepta, da će taj koncept možda još živeti par godina, dve-tri, dok je administracije Džozefa Bajdena. Sa dolaskom neke druge administracije mi treba da rehabilitujemo upravo ovaj Bergerov pristup i da ne bude to neka zloća, nešto što smo mi smislili, nego je to bio jedan realistički pristup, o tome je bila napisana studija" naveo je Dodik i podsetio da je Berger bio i američki sekretar za nacionalnu bezbednost, prenela je RTRS.
BONUS VIDEO: OPASAN INTERVJU DOKTORA ŽUJOVIĆA: DRŽAVA NAM SE RUŠI! (VIDEO)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR