Glas Javnosti

Šmitu se ne piše dobro, EU mu smanjuje ovlašćenja

Bosna i Hercegovina
Autor: Glas javnosti

Navodno,po pisanju Avaza, "pritisak pojedinaca iz EU da se Šmit stavi pod kontrolu sve je veći i dolazi u nepovoljnom trenutku po državu".

U Sarajevu je za sutra zakazana sednica Saveta za implementaciju mira (PIK), javlja sarajevski portal "Avaz".

"Radi se o dvodnevnoj sednici do koje dolazi u trenutku kada se, kako saznajemo, uz saglasnost pojedinaca iz Evropske unije i Brisela na sve načine žele da smanje ovlašćenja visokog predstavnika u BiH Kristijana Šmita", navodi "Avaz", uz isticanje da je sastanak danima PIK-a tema razgovora i pregovora.

Prema pisanju sarajevskog portala, "pritisak pojedinaca iz EU da se Šmit stavi pod kontrolu sve je veći i dolazi u nepovoljnom trenutku po državu".

Naravno, iz "Avaza" nisu propustili priliku da spomenu "maligni ruski uticaj".


"Ovakvim odlukama, da se Šmitu vežu ruke, ide se naruku Putinove Rusije, kojoj itekako odgovara nemirni Zapadni Balkan, jer osim Milorada Dodika koji ide na redovne sastanke diktatoru, predsednik Rusije i nema druge partnere na Balkanu", navodi se na sarajevskom portalu.

Dodaje se da "ukidanjem OHR-a, smanjenjem ovlašćenja, koje su se pokazale ključnima prošle godine, od deblokade vlasti u FBiH do šamara Dodiku da nema ničeg od podele zemlje, država bi ovakva, podeljena, teško funkcionisala".

Međutim, kako postoji "maligni faktor", što je u sarajevskom kontekstu Rusija, tako postoji i "lek", a to je američki ambasador.

"Na svu sreću, Ambasada SAD u BiH, s Majklom Marfijem na čelu snažno se protivi tome".

Oni ostaju u nadi da će "videti u narednim danima šta će se dešavati i hoće li ostale članice PIK-a prepoznati jasnu ulogu Šmita".


Glas javnosti /R02S 

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR