Glas Javnosti

ŠMIT: Putin ne sme da pobedi

Bosna i Hercegovina
Autor: Glas javnosti

Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini osvrnuo se na dodelu ordena ruskom predsedniku Vladimir Putinu povodom Dana Republike Srpske navodeći da bi Miloradu Dodiku "savetovao da to ne radi"

Bosna i Hercegovina mora da opstane, zato što bi bilo kakva promena značila nove nevolje za ljude, rekao visoki predstavnik međunarodne zajednice za BiH Kristijan Šmit u intervjuu za NIN.

"Raspad ne bi bio rešenje. Samo bi veću manjinu zamenili manjom. Manjine bi opstale (...) Zato je evropsko iskustvo najbolja šansa. Kako su izgledale evropske integracije posle Drugog svetskog rata? U osnovi se radilo o pomirenju, o tome da granice postanu manje važne", rekao je on.

Na pitanje kako komentariše činjenicu da Republika Srpska, ali ni Rusija ni Kina ne priznaju njegovo imenovanje na mesto visokog predstavnika, Šmit kaže da to sve čini komplikovanijim nego što mora da bude, ali da je zadovoljan što Beograd na to gleda drugačije od Banjaluke.


"U Beogradu me dočekuju sa svim počastima. Nisu važne počasti, naravno, to nije ništa lično, već je važno što se moja funkcija i dužnost prihvataju", rekao je visoki predstavnik.

Na pitanje da li mu je jasno da je običnim ljudima u Republici Srpskoj stalo do autonomije, Šmit je rekao da "pretpostavlja da obični ljudi tamo žele samo da imaju dobre životne uslove", kao i da mu se čini da su pokušaji stvaranja institucija Srpske, poput sopstvene agencije za lekove, u funkciji "stvaranja novih radnih mesta u javnom sektoru".

Kada je u pitanju proslava Dana Republike Srpske 9. januara i orden koji je predsednik tog entiteta Milorad Dodik dodelio predsedniku Rusije Vladimiru Putinu, Šmit kaže da bi Dodiku "savetovao da to ne radi, ne zato što je Putin Rus, već zato što je doneo rat u Evropu".

"Proslava 9. januara opterećuje druge"

"Način na koji se 9. januar proslavlja opterećuje druge. Prošlo je vreme pseudovojnih parada", izjavio je Šmit.

Jedno od pitanja ticalo se i potencijalnog referenduma o nezavisnosti Republike Srpske, za koji Šmit kaže da bi bio nezakonit.

"O referendumu je (Dodik) počeo da govori još 2014. godine, ali je jasno - Dodik nema pravo da organizuje referendum o nezavisnosti RS, on ne bi bio zakonit po Dejtonskom ustavu", rekao je Šmit i dodao da "su prošla vremena u kojima je (Dodik) mogao da računa na većinu".

Komentarišući nedavnu izjavu šefice nemačke diplomatije Analene Berbok da je Nemačka u ratu protiv Rusije, Šmit je rekao da to nije tačno, ali da "Rusija i Putin ne smeju da iz agresije izađu kao pobednici".


Šmit je, nesumnjivo aludirajući na pojedine navode da ruska grupa "Vagner" regrutuje ljude u Srbiji, rekao i da se "iskustvo sa vagnerovcima iz Srbije ne sme i neće ponoviti u Bosni", a na opasku novinara da nema dokaza o delovanju te grupe u Srbiji, on je rekao da "vidimo koliko je Putinu teško da obezbedi dovoljan broj vojnika, pa da pokušava da pridobije i ljude iz ovog regiona".

Šmit nije objasnio na osnovu kojih informacija smatra da grupa "Vagner" vrši regrutaciju na prostoru Srbije.

Na pitanje zašto je u Londonu nedavno predložio da se Republici Srpskoj, a ne njenom rukovodstvu uvedu sankcije, kao i da li je svestan negativnih reakcija na takav predlog, Šmit je rekao da "EU i Nemačka smatraju da će to prisiliti političare na racionalno ponašanje i povećati šanse da novac zaista stigne do naroda". 

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR