Glas Javnosti

SKUPŠTINA U SREBRENICI osudila sve zločine počinjene nad Srbima, Bošnjački odbornici NAPUSTILI SEDNICU!

Bosna i Hercegovina
Autor: Glas javnosti

Srebrenička Skupština opštine danas je usvojila Rezoluciju o stradanju srpskog naroda u Srebrenici u 20. vijeku i osudila sve zločine počinjene nad Srbima, kao i pripadnicima svih naroda na prostoru bivše Jugoslavije u tom periodu

Za ovu odluku glasali su srpski odbornici jer su bošnjački napustili sednicu nakon duge rasprave.

Inicijativu za donošenje Rezolucije podnio je potpredsednik Skupštine opštine Radomir Pavlović iz SNSD-a, koji je rekao da ovaj dokument treba da pokaže obim srpskog stradanja i osudi zločine počinjene nad Srbima u 20. veku.

– Na ovaj način želimo da pokažemo da je neopravdano proglašavati srpski narod genocidnim nakon ovolikih žrtava i njegove odbrambene, slobodarske i večite borbe na strani pobednika protiv osvajača – pojašnjava Pavlović.

On kaže da Rezolucija predstavlja samo istinu i ne umanjuje žrtve drugih naroda.

Odbornik SDS-a i predsednik te stranke u Srebrenici Momčilo Cvjetinović obrazložio je da se Rezolucija temelji na naučnim činjenicama o stradanju srpskog naroda iz Srebrenice u svim ratovima u 20. veku, a kao primer istakao je podatak da je čak 70 odsto srpskog stanovništva iz ove opštine nastradalo u Drugom svetskom ratu.

NE PROPUSTITE

 

On je istakao da se, uprkos činjenici da je više od 3.000 Srba sa ovog prostora ubijeno u poslednjem ratu, i dalje srpski narod pokušava satanizovati i proglasiti genocidnim, a njegove žrtve nipodaštavati, što je neprihvatljivo.

Cvjetinović je rekao da je usvajanje jednostrane Rezolucije o Srebrenici u crnogorskom parlamentu, koja je za osudu, dovelo do donošenja ovog dokumenta u srebreničkoj Skupštini opštine jer se zaobilaze srpske žrtve od 1992. do 1995. godine kada su pobijene stotine srpskih civila u masovnim zločinima u srpskim selima oko Srebrenice i Bratunca.

Zaključeno je da se tekst Rezolucije prosledi Narodnoj skupštini Republike Srpske da zauzme stav o ovom pitanju.

Dokument će biti prosleđen i parlamentu Crne Gore da se i on upozna sa srpskim stradanjima u Srebrenici, što su trebali učiniti pre usvajanja nedavne sramne Rezolucije, potpuno ignorišući srpske žrtve.

Načelnik opštine Mladen Grujičić rekao je da se više ne može ćutati na ono što se radi srpskom narodu i pritiscima koji se na njega vrše donošenjem raznih rezolucija, kojima se Srbi okrivljuju za ono što nisu počinili.

– Skupština opštine Srebrenica morala je da reaguje. Ovo je pravi potez da se zaštite srpski interesi. Ova rezolucija je donesena radi istine i zaštite srpskog naroda i ne umanjuje interese drugih – istakao je Grujičić, piše Iskra.

On je rekao da je Rezolucija zasnovana na naučnim dokazima i istini i ne ugrožava tuđi interes, niti umanjuje i vređa bilo koju žrtvu.

– Rezolucija pokazuje da je u celoj BiH stradao srpski narod, i to dokumentovano, bez ikakvih laži i podvala, dok, na drugoj strani, postoje razne malverzacije koje su bacile senu na istinske nevine žrtve – kaže on.

Na ovoj sednici je zatraženo da se van snage stavi ranije donesena odluka o posebnom statusu i izdvajanju Srebrenice iz sastava Republike Srpske, koju je neustavno donela tadašnja bošnjačka skupštinska većina.

(Glas javnosti) 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR