Glas Javnosti

Šefica misije OEBS u BiH Ketlin Kavalec nakon komemoracije srpskim žrtvama: Počinioce privesti pred lice pravde

Bosna i Hercegovina
Autor: Glas javnosti

Povodom današnjeg obeležavanja mosntruoznog zločina nad 3. 267 građana srpske nacionalnosti (žena, dece, staraca, boraca) u Bratuncu koji su počinili pripadnici muslimanske vojske iz Srebrenice, oglasila se i Šef Misije OEBS u BiH Ketlin Kavalec. 

Ona je izrazila najdublje saučešće srpskim porodicama koje su izgubile voljene u regiji Birač u periodu od 1992. do 1995. godine i ocenila da je današnja komemoracija srpskim žrtvama, a naročito svirepo ubijenoj deci u Bratuncu predstavlja još jedan podsetinik na horore rata. 

Podsećamo, muslimanski vojnici su u svojim besomučnim napadima tokom 1992-1993 spalili preko 150 srpskih sela i zaselaka, a ubijeno je 72 dece, dok je više od tri stotine mališana srpske nacionalnosti teško ranjeno. Žrtve su mučene pa masakrirane, razapinjane na krst, spaljivane u svojim kućama (neke čak i na ražnju), ubijane u logorima, bacane u Drinu... Veliki broj žena i devojčica srpske nacionalnosti je silovano i zlostavljano u muslimanskim logorima u Srebrenici, Vlasenici i Zvorniku a neke su zbog pretrpljenog bola izvršile i samoubistvo. Kavalec je istakla da svaka nedužna civilna žrtva rata zaslužuje da bude prepoznata i da se počinioci moraju privesti pred lice pravde.

Iz OEBS-a su naveli da pridaju veliki značaj međusobnom saosećanju ili činjenici da građani BiH prepoznaju, poštuju i uzimaju u obzir stradanja svih žrtava i njihovih voljenih.

- Smatramo da je to osnov za svetliju budućnost za vas i vašu decu. Vaša zajednica još pati zbog strahota počinjenih nad civilnim stanovništvom u prošlosti. Istovremeno, zahvaljujući zajedničkom trudu lokalnog stanovništva i lidera zajednice, našli ste put zajedničkog života i počeli se zajedno razvijati - navela je Kavalec.

Ona je istakla da će Misija OEBS u BiH nastaviti davati svoj doprinos u ovoj regiji i pružati podršku ovim procesima.

U Bratuncu je danas obeleženo 28 godina od zločina protiv čovečnosti koji su nad srpskim narodom počinile muslimanske snage od aprila 1992. do polovine januara 1993. godine. Služen je parastos na bratunačkom groblju za 3.267 Srba iz srednjeg Podrinja u proteklom odbrambeno-otadžbinskom ratu.

(Izvor: RTRS)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR