Glas Javnosti

SARAJEVO U PANICI: Nema registrovanih zaraženih, Sarajlije apeluju na povećanje testova

Bosna i Hercegovina
Autor: klix.ba

U Kantonu Sarajevo nema zaraženih koronavirusom, zvanični su podaci. Ipak, javnost je sve više ogorčena zbog malog broja testova koji se rade s obzirom na veliki broj osoba u samoizolaciji i one koji su imali kontakte sa zaraženim osobama, prenosi klix.ba.

Svetska zdravstvena organizacija apeluje na sve zemlje da maksimalno testiraju građane na korona virus kako bi se maksimalno uticalo na ublažavanje pandemije.

Nadležni poručuju da je testiranje još uvek složen proces, a da testovi nisu jeftini. Ipak, zdravlje građana mora biti iznad svih prioriteta. Praksa do sada pokazuje da epidemiološke službe testiraju samo one koji pokazuju brojne simptome, poput povišene temperature, kašlja, povratka iz neke od zaraženih zemalja i kontakta sa zaraženom osobom. Takođe se procenjuje trenutno zdravstveno stanje i onda odlučuje o testiranju.

Sarajlije su se u prethodna dva dana masovno žalili medijima I poručili da je do testa nemoguće doći, a slične žalbe ispoljavaju i na društvenim mrežama.

S obzirom na to, da su stručnjaci još davno poručili da osoba ne mora ni pokazivati simptome a može imati koronavirus, u žalbama građani poručuju da su bili u direktnom kontaktu sa zaraženom osobom ali nisu testirani već im je savetovana samoizolacija.

Naročito je to karakteristično za Kanton Sarajevo. Da li zaraženih koronavirusom nema zbog malog broja testiranih? Vrlo izvesno. Da li svi treba da se testiraju? Ne treba i nije ni realno. Ipak, BiH može po uzoru na brojne zemlje da poveća broj testova u dodatnoj prevenciji širenja korona virusa. Poređenja radi, Slovenija dnevno testira 1.000 ljudi, a to je neophodno uraditi i zbog šireg dominoefekta zbog velikog broja onih u izolaciji, koji su u međuvremenu išli na posao i obavljali svakodnevne aktivnosti, a potencijalno imaju korona virus.

Brojne ocene ukazuju da je BiH generalno učinila niz dobrih poteza, osim propusta u mostarskoj bolnici i slučajeve iz Igmana i Ginexa u Goraždu. Povećanje broja testova je imperativ i nešto što država duguje svojim građanima.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR