Glas Javnosti

REPUBLIKA SRPSKA SLAVI SVOJ DAN: Počelo obeležavanje 30. godišnjice: Imamo viziju svog postojanja (FOTO)

Bosna i Hercegovina
Autor: Glas javnosti

Republika Srpska danas i sutra obeležava 30 godina od svog postojanja. Danas su položeni venci na spomen-obeležja, a uveče će biti održana svečana akademija u Banjaluci. Svečani defile biće upriličen u nedelju.

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da Republika Srpska (RS) ima viziju i ideju svog postojanja, da ne sme nestati, iako je pod snažnim nasrtajima različitih koncepcija da nestane i da jedina ima smisla na prostoru BiH.

Dodik je, čestitajući svim građanima Dan Republike, istakao da je zadužen za predstavljanje interesa RS u BiH.

"BiH je velika nevolja i velika regresija, nema nikakve ideje ni vizije kako nastaviti dalje i zato i nema budućnosti. Nju je teško opisivati, a kamoli objašnjavati, tako da mi moramo da razumemo da je status Republike Srpske, njena samostalnost u okviru Dejtonskog sporazuma, nešto za što moramo ponovo da se borimo", rekao je Dodik novinarima u Banjaluci gde je danas polaganjem venaca na Spomenik palim borcima Vojske RS počelo obeležavanje Dana Republike, 9. januara.

On je naglasio da su Srbi jedan od retkih naroda koje su naterali da se ponovo bore za iste ciljeve i iste stvari koje su već ostvarili.

"Mi ne tražimo ništa drugo nego da nam se da ono što je potpisano u Dejtonu i ništa drugo i ne želimo", naglasio je Dodik.

Dodao je da misli da Republika Srpska ima budućnost, jer je izdržala najteži period rata i posleratnih osporavanja i da danas dostojanstveno može da obeleževa 9. januar bez obzira na nasrtaje, razne kancelarije i ambasade.

Ukazao je da se Srpska ne upliće u to da određuje koji je dan državnosti neke zemlje, iako, kako je naveo, "oni smatraju da ovde imaju pravo na sve". Dodao je da to pravo polako iščezava.

"Mi smo svesni naše pozicije, položaja i mi smo Republika koja će živeti i koja jedina ima smisla na prostoru BiH", istakao je Dodik.

Polaganjem venaca na Spomenik palim borcima Vojske Republike Srpske u Banjaluci danas je počelo obeležavanje Dana Republike, 9. januara, i 30 godina od postojanja RS.

Vence na Spomenik palim borcima Vojske Republike Srpske u Banjaluci su položili predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić i zvaničnici RS – predsednica Željka Cvijanović, predsednik Narodne skupštine Nedeljko Čubrilović, premijer Radovan Višković, srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik.

Vence su položili i ministri u Vladi Srpske, srpski predstavnici u Parlamentarnoj skupštini BiH, delegacije Veća Naroda Republike Srpske i Saveza opština i gradova.

Na Spomenik palim borcima na groblju Sveti Pantelija vence su položili i predstavnici Ministarstva odbrane u Savetu ministara, Trećeg pešadijskog Republika Srpska puka Oružanih snaga BiH, boračke organizacije RS, organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila i udruženja žena žrtava rata, prenose Nezavisne novine.

Povodom Dana Republike u Banjaluci će danas biti upriličena dodela odlikovanja zaslužnim institucijama i pojedincima, kao i svečana akademija koja će biti održana u Sportskoj dvorani “Borik”.

Srpski poslanici proglasili su 9. januara 1992. godine Srpsku Republiku BiH, koja će kasnije dobiti naziv Republika Srpska.
 

BONUS VIDEO: Poznati reditelj i scenarista o urbanim likovima Beograda i o tome kako je obio stan gradonačelnika

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR