Glas Javnosti
posta

REPUBLIKA SRPSKA NA METI ZAPADNIH AMBASADORA! Dodik: Istrajaćemo u nameri da vratimo ustavne nadležnosti

Bosna i Hercegovina
Autor: Glas javnosti

Ambasadori nekolicine zemalja sa ambasadorom SAD sastaju se jednom nedeljno u Sarajevu i u Bosni i Hercegovini i praktično čine paralelnu vlast u senci. Da oni ne bi potpuno razvlastili Srpsku, RS će na svojoj teritoriji, razvlastiti njih jednako kao što je prethodno i Šmita, kaže za Sputnjik doktor političkih nauka Nenad Kecmanović

 Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik poručio je da će Republika Srpska ostati istrajna u nameri da Srpska vrati ustavne nadležnosti, a ukoliko se realizuju pretnje sankcijama poručio je da Srpska neće ostati bez investicija jer one dolaze iz Rusije i Kine. 

Srbi neće u NATO, a u EU nam ne daju, pa su se, kaže, na „zapušteni teren“ vratili Rusi, došli Kinezi, Turci.


 
Investicije koje Dodik pominje u kontekstu „zapadnih sankcija“ su, po mišljenju Kecmanovića, sasvim realne i to ne samo iz Rusije i Kine, nego i Turske i nekih bliskoistočnih zemalja koje imaju interes za investicije u Srpsku. Ima ga, naglašava, pogotovo Srbija koja je već sa Srpskom zakopala kamen temeljac za tri hidroelektrane na Drini koje u periodu energetske krize imaju kapitalan značaj.

„Ogranak rusko-turskog, južnog ili sad Balkanskog gasnog toka ulazi u Srpsku. Kineski put svile prolazi kroz Srbiju nadomak Srpske. Sa takvom saobraćajnom i energetskom infrastrukturom Srpska postaje ekonomski privlačna za sve investitore jer biznis se ne osvrće na političke predrasude koje se nameću s one strane Atlantika. Videli smo kako je Severni tok 2” uprkos njima ipak završen“, komentariše Kecmanović pretnje zapadnim embargom.

Ulogu, pak, Nemačke u celom zamešateljstvu oko „rešavanja pitanja“ Republike Srpske, Kecmanović smatra komplikovanom.
 
„U lansiranju Kristijana Šmita za visokog predstavnika oni su videli šansu da preuzmu evropsko dvorište od direktnog mešanja Amerikanaca i potvrde svoje lidersto u EU. Projekat nametanja visokog predstavnika je zaustavljen na entitetskim granicama Republike Srpske. „PIK je samo jedna od brojnih nedejtonskih ili antidejtonskih tvorevina, koje je sebi prigrabilo važnu ulogu. Po izvornom Dejtonu, visoki „predstavnik treba da pomaže, ohrabruje, konsultuje domaću, demokratski izabranu vlast u inplementaciji sporazuma. Otkako je visoki predstavnik na volšeban način dobio bonska ovlašćenja i tako postao diktator“.

(Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR