Glas Javnosti

Prosečna plata u Republici Srpskoj 750 evra u avgustu: Evo koje delatnosti donose najveću zaradu!

Bosna i Hercegovina
Autor: Glas javnosti

Najveća prosečna plata u Republici Srpskoj u avgustu od 750 evra (1.501 KM) isplaćena je u oblasti finansijske delatnosti i osiguranja. Nakon oporezivanja iznosi 1.025 KM i veća je za šest KM u odnosu na prosečnu platu isplaćenu u julu, saopšteno je iz Saveza sindikata.

Najniža prosečna plata isplaćena u avgustu iznosi  743 KM u delatnosti pružanja smeštaja, pripreme i posluživanja hrane, hotelijerstva i ugostiteljstva.

Niske prosečne plate u avgustu primili su radnici u delatnosti umetnosti, zabave i rekreacije 799 KM, radnici u građevinarstvu 744 KM, zaposleni u delatnosti saobraćaja i skladištenja 762 KM, kao i u trgovini 785 KM.

Sindikalna potrošačka korpa za avgust iznosi 1.934 KM i prosečna plata je pokriva sa 52,98 odsto, prenosi Srpskainfo.

 

Iz sindikata napominju da potrošačka korpa sadrži troškove za prehranu, stanovanje i komunalne usluge, tekuće održavanje domaćinstva, odeću i obuću, higijenu i negu zdravlja, prevoz, obrazovanje i kulturu.

Porodice u Republici Srpskoj su najviše novca u avgustu trošile za nabavku prehrane 747 KM, za stanovanje i komunalne usluge 560 KM, te za tekuće održavanje domaćinstva 108 KM.

Nabavka obuće i odeće u prošlom mesecu koštala je 142 KM, higijena i nega zdravlja 91 KM, prevoz 200 KM, te obrazovanje i kultura 83 KM.

(Glas javnosti) 

 

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR