Glas Javnosti

PREKO FANTOMSKIH FIRMI PLJAČKAJU SRPSKU! Slovenci otvaraju firme bez adrese a uzimaju pare

Bosna i Hercegovina
Autor: Glas javnosti

Firma „Prajm Soker Manadžment“, koja je u prošloj godini bez ijednog radnika zaradila milion KM, likvidirana je pre nekoliko dana.

Likvidaciju je predložio vlasnik Denis Selimović, slovenački državljanin, a Okružni privredni sud Banjaluka je 26. oktobra doneo rešenje kojim se otvara i zaključuje skraćeni dobrovoljni likvidacioni postupak,prenosi RTVBN.

U obrazloženju rešenja navedeno je da je vlasnik dostavio odluku o prestanku rada poslovnog subjekta, kao i notarski overenu izjavu da je izmirio sve obaveze prema poveriocima. Sud je nakon toga utvrdio da su ispunjeni uslovi da se otvori i istovremeno zaključi dobrovoljni likvidacioni postupak nad ovim preduzećem.

Ova firma je samo jedna u nizu stotina drugih koje su Slovenci otvorili u Republici Srpskoj.


Njihove kompanije nemaju ni broj telefona, ni internet stranicu, ni kancelarije. Na adresama na kojima su prijavljene uglavnom ne postoje nikakva obeležja na osnovu kojih bi se moglo utvrditi da se tu nalaze. 

Prema istraživanju portala Capital.ba, poreska razlika u Republici Srpskoj i Sloveniji jedan je od osnovnih motiva za osnivanje ovih preduzeća, a ne bilo kakav poslovni interes za saradnju s firmama u Republici Srpskoj.

Poslovi se, kako saznajemo ugovaraju u Sloveniji, a platni promet se obavlja preko računa preduzeća u RS. Porez na dobit u Republici Srpskoj je deset posto i oporezivanje se vrši samo jednom. U Sloveniji taj porez iznosi 20 posto, plus dodatnih 27 posto, ako se podiže dividenda.

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR