Glas Javnosti

PREDSEDNIŠTVO BIH VIŠE NE POSTOJI! Dodik: Moraju da uvažavaju naše interese

Bosna i Hercegovina
Autor: (Glas javnosti)

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik rekao je da Predsedništvo BiH više i ne postoji, a da su tome najviše doprineli predsednik Evropske komisije Ursula fon der Lajen i predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel koji razbijaju BiH svojim direktnim aktima.

"Ako hoće s nama da razgovaraju da ostanemo u BiH, onda će morati da uvažavaju naše interese. Naš interes je veoma jasan, mi nemamo nijedan tajni interes. Mi ne sprovodimo razgradnju BiH kao teritorije. To će možda doći u nekoj od sledećih faza ako se ništa drugo ne bude moglo desiti ovde u budućnosti", rekao je Dodik za ATV.

On je naveo da na nedavnom sastanku sa Fon der Lajenovom nije hteo da remeti atmosferu i nije pričao o unutrašnjim odnosima u BiH, ali da je ona savršeno dobro videla da je imala sastanak sa članovima Predsedništva, prenosi RTRS.

"Sva trojica smi imali primedbe u vezi sa nekim procesima vezano za evropsko pridruživanje i savršeno dobro zna da bez odluke Predsedništva BiH nema ništa. I Mišel to isto tako dobro zna i oni upute poziv predsedavajućem /za Samit u Sloveniji/" , naveo je Dodik.

On je ocenio da Predsedništvo BiH više i ne postoji posle dešavanja u UN i ovog što se desilo, te dodao da međunarodna zajednica razbija BiH.

Dodik se zapitao šta će biti s BiH ako uđe ovakva kakva je u EU,.

"Niti je ona ovakva potrebna EU, niti ovakva EU treba BiH", rekao je srpski član Predsedništva.

"Mislim da BiH treba da se vrati na unutrašnji dogovor o nekoliko stvari i to u okviru onog izvornog Dejtona i da to održi, a da sve ovo ostalo ne funkcioniše, da sve ostalo pripada entitetima i da pokušamo još jedan novi krug ako je moguće da se zadrži taj međunarodni suverenitet BiH", rekao je Dodik.
Dodao je da ukoliko se to ne završi onda narod treba jednog dana da izađe na referendum i donese odluku o svojoj samostalnosti. Dodik kaže da je uveren da je vreme drugačije nego kad je pre desetak godina počeo priču o referendumu.
 
On je podsetio da je pre nekoliko dana bilo pet godina od održavanja prvog referenduma. "Pokazali smo da možemo, ovaj narod se mora uveriti da može da odlučuje o tome, a ne neki stranci. Nije važno koji Amerikanac dolazi na mesto ambasadora, već je važno šta je narodna volja i da li ima dovoljno karakterne lidere koji mogu da iznesu politički proces koji nije nimalo jednostavan", kazao je Dodik.

On je istakao da BiH nikad nije bila interes ni imperativ, niti je Srbima ikad bila potrebna. Kako je pojasnio Dodik, Srbi su u BiH "zgurani". Dodik je ukazao da se proteklih 20 godina radilo na urušavanju Republike Srpske.

(Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR