Glas Javnosti

PREDLOG BUDŽETA Vlast planira za čak 81 odsto veće prihode po osnovu novčanog kažnjavanja građana

Bosna i Hercegovina
Autor: Glas javnosti

Predlog budžeta institucija i međunarodnih obaveza BiH za 2020. godinu stigao je u Parlamentarnu skupštinu, a u okviru njega jedna stavka posebno privlači pažnju. Vlast planira za čak 81 odsto veće prihode po osnovu novčanog kažnjavanja građana i pravnih lica.

Naime, prihodi od novčanih kazni planirani su u iznosu od 9.372.000 KM, što predstavlja povećanje za 4.183.000 KM u odnosu na budžet u 2019.

 Objašnjenje smo potražili od Ministarstva finansija i trezora BiH, gde nam je rečeno da su prihodi od novčanih kazni planirani na bazi „plana budžetskih korisnika, koji ostvaruju ove prihode u okviru svoje nadležnosti, te na osnovu izvršenja u 2018. i 2019. godinii“.

 – Prihodi se odnose na: prihode od kazni u krivičnom postupku, prihode od kazni po odredbama Zakona o konkurenciji, novčane kazne za prekršaje, prihode od kazni po Zakonu o kretanju i boravku stranaca i azilu, novčane kazne prema Zakonu o zaštiti ličnih podataka, prihode od naknde troškova postupka/Pravobranilaštvo i prihode od oduzetih predmeta/Sud BiH – kažu u Ministarstvu finanasija i trezora BiH.

Za razliku od prošlogodišnjeg budžeta, kada je vlast na nivou BiH planirala više para po osnovu taksi koje građani plaćaju prilikom odricanja od državljanstva, ovaj put su ostali na istoj cifri – 2.550.000 KM.

Prihodi po izdavanju putnih isprava planirani su veći za 11 odsto, dok su procene da će ove godine u BiH biti registrovano manje vozila, pa su ovi prihodi sa 3,8 miliona KM smanjeni na 3,5 miliona maraka. Prihodi za servisiranje spoljnog duga su veći iz FBiH za 9,6 miliona KM, a od Srpske manji za 28,8 miliona KM.

 Budžetski okvir ostaje isti kao i ranije, ali su za dva odsto ili za 11,5 miliona KM povećani troškovi za plate i naknade. Kako je ranije rečeno, radi se o povećanju plata pripadnicima OS BiH i policijskih agencija.

Gledano po institucijama, veći budžet je planiran za Tužilaštvo BiH, Memorijalni centar Srebrenica – Potočari, Graničnu policija BiH, Službu za poslove sa strancima, a za Komisiju za koncesije BiH, čije ukidanje traži lider DNS Nenad Nešić, u budžetu koji je prošao Savjet ministara i Predsedništvo BiH, planiran je čak veći budžet za 13.000 KM, i iznosi 1.071.000 KM.

(Izvor: Blic)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR