Glas Javnosti
posta

POČINJE RASPAD BiH? Hrvati traže POTPUNO ukidanje!

Bosna i Hercegovina
Autor: Glas javnosti

Hrvatski narodni sabor (HNS) Bosne i Hercegovine, koji okuplja najveće hrvatske stranke iz te zemlje, predložio je ukidanje entiteta Federacije BiH.

To je reakcija na zajednički predlog SDA i SDP o potpunom razvlašćivanju županija u kojima Hrvati imaju važan uticaj.

Inicijativu o ukidanju skupština i vlada u deset županija predložio je SDP BiH, a to su na jučerašnjem sastanku u Sarajevu podržali čelnici vodeće bošnjačke stranke SDA, koji su ocenili da je to važno zbog racionalizacije vlasti.

Iz Hrvatskog narodnog sabora BiH su taj potez nazvali rušenjem Dejtonskog sporazuma i kao odgovor predložili da bi bilo racionalnije ukinuti entitet Federaciju BiH.

"Ključ svih problema zaista je na prostoru Federacije BiH, a ne u županijama", navodi se u saopštenju HNS, prenosi Hina.

Dodaje se da bi tako bilo moguće sprovesti izbornu reformu, o kojoj su poslednjih sedmica intenzivirani razgovori vodećih bošnjačkih i hrvatskih stranaka s predstavnicima administracije SAD i EU.

"Ukidanjem Federacije BiH rešile bi se i implementirale presude Ustavnog suda koje bošnjački unitaristi vešto izbegavaju, a neke od njih su i sami inicirali", stoji u saopštenju.

Iz HNS BiH su pojasnili da unutar županija ne postoji nijedan nerešen politički problem koji onemogućava Bosnu i Hercegovinu na njenom evropskom putu.

Sporazumom iz Vašingtona 1994. godine, kojem su posredovali SAD, Hrvatska i Turska, zaustavljen je bošnjačko-hrvatski rat i dogovoreno je formiranje Federacije BiH sa deset županija, pri čemu su u šest većina Bošnjaci, a u četiri Hrvati.

Kasnije je Dejtonskim mirovnim sporazumom iz 1995. godine utvrđeno da u zemlji postoje dva entiteta - Federacija BiH i Republika Srpska.

(Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR