Glas Javnosti

OVO U FEDERACIJI POKUŠAVAJU DA SAKRIJU! U Sarajevu se desio GENOCID NAD SRBIMA!

Bosna i Hercegovina
Autor: Glas javnosti

Sarajevo je najveće etničko čišćenje Srba tokom rata u Bosni i Hercegovini, rečeno je danas tokom tribine "Dekonstrukcija mitova o sarajevskom suživotu i genocidu u Srebrenici".

Bivši član Predsedništva BiH Nenad Kecmanović izjavio je da je broj žrtava egzodusa Bošnjaka i Hrvata u BiH višestruko manji od 150.000 Srba koji više ne žive u Sarajevu.

- Sarajevski muslimani su, uz retke izuzetke, šikanirali srpske sugrađane. Srbi koji su izdržali ceo rat u Sarajevu, posle rata su iskoristili prvu priliku da napuste grad - naveo je Kecmanović.

Prema njegovim rečima, Sarajevo je, posle Beograda, bilo najveći srpski grad, a danas predstavlja "balkansku Meku i Medinu".

- Pročišćenje Sarajeva od hrišćana je bilo deo plana i sada je to 95 odsto muslimanski grad i Srbi bi remetili tu harmoniju - dodao je Kecmanović.

Član međunarodne komisije Vlade Republike Srpske, formirane sa obrazloženjem da treba utvrditi istinu o ratnim događajima u Sarajevu i Srebrenici, Darko Tanasković rekao je da je komisija napravila izveštaj na 1.250 stranica i da oni koji bi želeli da kritikuju taj dokument nemaju šta da kažu.

- Potrebno je utvrditi širi kontekst zbivanja u Sarajevu - ocenio je Tanasković, navodeći da je u izveštaju dat veliki značaj istorijskoj dimenziji i prikazan razvoj društva u BiH od osmanskih vremena do socijalističke Jugoslavije.

- Pokazali smo da nisu realistične ocene da je u BiH vladala idilična atmosfera iz koje se iznenada uskočilo u rat - izjavio je Tanasković.

Advokat Branko Lukić, čiji je klijent – nekadašnji komandant Vojske Republike Srpske (VRS) Ratko Mladić osuđen na doživotni zatvor zbog genocida u Srebrenici, rekao je da je pogrešna predstava da su Srbi držali Sarajevo u okruženju, jer su muslimanske snage kontrolisale većinu visova oko grada.

- Srpske snage oko Sarajeva su, u stvari, bile opkoljene jedinicama Armije BiH - izjavio je Lukić.

Prema njegovim rečima, srpski civili su tokom celog rata bili zarobljenici u Sarajevu, jer im nije bilo dozvoljeno da napuste grad.

Balističar Mile Poparić, koji je bio svedok odbrane na suđenju Mladiću, ocenio je da Sarajevo tokom rata nije bilo pod opsadom.

- Grad je dobijao dosta humanitarne pomoći i u većem delu Sarajeva je bilo struje, vode i gasa - izjavio je Poparić, uz tvrdnju da se ni u jednom slučaju ne može dokazati da su žrtve snajpera bile pogođene sa položaja VRS.

Direktor Centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Republike Srpske Milorad Kojić naveo je da u BiH treba sprečiti nametanje zakona o zabrani negiranja genocida.

- Da li neko u demokratskom društvu ima pravo da zabrani komentarisanje bilo kakve presude, a posebno loše presude? - upitao je Kojić.

Prema njegovim rečima, ako bi se termin "genocid" koristio za događaje u Srebrenici, onda bi trebalo izmisliti neki drugi termin za ono što se događalo Srbima u ustaškom logoru Jasenovcu i Romima i Jevrejima tokom Drugog svetskog rata.

Kojić je najavio da će izveštaji komisije Vlade Republike Srpske biti prevedeni na engleski, ruski, kineski, nemački i francuski jezik.

- Nadamo se da će izveštaj posredstvom diplomatsko-konzularnih predstavništava Srbije biti promovisan u inostranstvu, a biće dostavljen institucijama u svim državama sveta - izjavio je Kojić.

(Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR