Glas Javnosti

OVO JE PRVI VEĆI GRAD U BOSNI I HERCEGOVINI KOJI JE UVEO OVU ZABRANU: Nedeljom se i službeno NE RADI!

Bosna i Hercegovina
Autor: Glas javnosti

Mostar je danas službeno postao prvi od većih gradova u BiH gde je prodavnicama zabranjen rad nedeljom, a oni koji se ne budu pridržavali te odredbe ili prema posebnoj odluci Grada Mostara imali odobrenje za rad, biće kažnjeni za prekršaj i do 3.000 konvertibilnih maraka.

Tako su prodavnice u najvećem gradu na Neretvi danas mahom zatvorene sa istaknutim radnim vremenom na kojem je naznačeno da nedeljom objekat ne radi.

Ta odluka je nakon donošenja izazvala različite reakcije građana, prenose mediji.

Jedni su je smatrali apsolutno opravdanom navodeći da u prodavnicama radi najveći broj žena koje nemaju mogućnost da sa svojim porodicama provedu vikend.


Drugi su stava da u Mostaru treba da radi sve jer je turistički grad i da se prava radnika regulišu na drugi način, tako da imaju slobodne dane, a onima koji žele da rade vikendom obezbedi dupla smena po ugledu na zapad.
Iako je zabrana rada nedeljom stupila na snagu ipak, postoje izuzeci, jer je odlukom Grada Mostara definisano da prodavnice mogu raditi nedeljom uz odobrenje nadležnih službi, ali su u tom slučaju obavezni da zatvore svoj objekat nekog drugog dana u sedmici.

Tu mogućnost iskoristio je šoping centar "Plaza" na Bišću Polju, tako da radi nedeljom, a u ponedeljak je potpuno zatvoren.

Gradonačelnik Mostara Mario Kordić je govoreći o toj odluci objasnio kako je ideja o zabrani rada nedeljom bila sa ciljem da svi građani mogu da provedu nedelju sa svojom porodicom.

Ali s obzirom na to da je ovu problematiku teško urediti, kako je pojasnio ostavljena je mogućnost da prodavnice koje odluče da rade nedeljom moraju svoje objekte da zatvore neki drugi dan.


-Mi smo prvi grad ove veličine koji je doneo takvu odluku i zahvalan sam Gradskom veću da smo takvu odluku uspeli da donesemo.

Mislim da je to civilizacijska odrednica, da imamo jedan dan u sedmici da ne radimo.

S obzirom da pozdravljamo zapadne običaje i da smo u srcu Evrope, nedelja je primeran dan, jer svi koristimo vikende za dan odmora, jer tada deca ne idu u školu i sve ono što je vezano za vikend,- kazao je gradonačelnik Mostara.

 

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR
od Tim u 17.04.2022 19:12:36 h
     0 
Super bueno
od Tim u 17.04.2022 19:13:21 h
     0 
Super
od Tim u 17.04.2022 19:15:19 h
     0 
Super je