Glas Javnosti

Osmica šalje Srbe u penziju! Sprema se čistka u obaveštajnoj agenciji BiH

Bosna i Hercegovina
Autor: Glas Javnosti

Plan Sarajeva za čistku kadrova RS u bezbednosnoj agenciji BiH. U upravi i sarajevskoj kancelariji posao za Bošnjake

 

ZAPOSLENI Srbi u Obaveštajno-bezbednosnoj agenciji BiH koji dolaze iz Republike Srpske na udaru su direktora OBA BiH Osmana Mehmedagića Osmice, koji pokušava da na sve načine penzioniše što veći broj Srba, potvrđeno je "Novostima" iz više izvora. Prema saznanjima našeg lista, osiguranicima iz RS se pišu rešenja o prekidu radnog staža iako nisu ispunili uslove za penziju. Nemaju ni 65 godina starosti, niti radni staž od 40 godina.

 
Osmanagić, kako tvrde izvori, koji su odlično upoznati sa celom akcijom izbacivanja srpskog kadra iz OBA BiH, ovakvim potezima dodatno ojačava bošnjački korpus u OBA, koji i sada čini oko 60 odsto ukupnog broja zaposlenih. U ovoj instituciji je zaposleno blizu 2.000 ljudi.

- Što je najtragičnije, u upravi i u sarajevskoj kancelariji, umesto penzionisanih Srba, zapošljava Bošnjake i, u većini slučajeva, "Alijine Srbe", odnosno potomke Srba koji su tokom rata bili u tzv. ARBiH ili njenim bezbednosnim strukturama. Svakako da im je cilj da iskoriste njegov mandat i izostanak naše reakcije - ističu izvori.

Srbi zaposleni i u OBA BiH nisu zadovoljni ni reakcijom predstavnika iz Republike Srpske koji su na rukovodećim mestima u upravi OBA BiH.

- Ako se neko obrati "našima", dobije samo reči "stari, uz tebe sam", ali nema reakcije da se spreči čistka - ističu izvori.

O udaru na srpski kadar u OBA BiH obavešteni su i članovi Komisije za nadzor nad radom BiH. Nenad Stevandić, član komisije, kaže, za "Novosti", da je upoznat s pritužbama zaposlenih u OBA i poručuje da će se u narednom periodu ovo telo pozabaviti dešavanjima u toj agenciji.

Dževad Galijašević, stručnjak za bezbednost, kaže, za "Novosti", da Mehmedagić na terenu sprovodi operaciju čistke kadrova iz Srpske sa znanjem i iskustvom, čime se potpuno privatizuje OBA od strane bošnjačkog korpusa. On dodaje da, i ukoliko se ne zaposli bošnjački kadar, na to mesto upadaju "podobni" Srbi, spremni da rade protiv Republike Srpske ili onako kako im kaže SDA.

- Mehmedagić nije izbačen iz OBA nakon što mu je poništena diploma. Ostao je direktor, uz obećanje SDA za još jedan mandat. Za to vreme Srbi ne mogu da dobiju direktora SIPA zbog blokade SDA, jer ova stranka želi kontrolu i nad OBA BiH i SIPA - ističe Galijašević.

PRAĆENjE I PRISLUŠKIVANjE

VEĆ tri godine OBA BiH protivustavno izvodi akcije prisluškivanja, jer je Ustavni sud BiH 1. juna 2017. proglasio neustavnim odredbe Zakona o OBA koje se odnose upravo na tajno praćenje i snimanje. Ustavni sud BiH naložio je Parlamentu BiH da ih u roku od šest meseci promeni, ali to još nije urađeno.

Inače, OBA BiH godinama puni novinske stupce zbog raznih skandala Osmana Mehmedagića Osmice. Od afera poput prisluškivanja srpskih i hrvatskih političara, kao i novinara, pa do poništene fakultetske diplome, samo su neke od mrlja nad radom OBA BiH. Bez obzira na sve, Osmica ima podršku Bakira Izetbegovića i SDA, čiji je kadar, i čeka novi mandat.

izvor: novosti.rs

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR