Glas Javnosti

NIKO NE ZNA KO MARŠIRA BOSNOM: Uniformisani muškarci, ima i dece viču Alahu ekbar (VIDEO)

Bosna i Hercegovina
Autor: Glas javnosti

Snimak sa skupa kod Bužima na kojoj se vidi grupa muškaraca je, uz pokliče "Alahu akbar", nosila zelene beretke, vojne uniforme, kao i ratne zastave, potresla je region .

Bivši komandant tzv. Armije RBiH Hamdija Abdić Tigar izjavio da ponovo može da dođe do scenarija poput onog iz 1992. godine. Zbog ta dva slučaja, koja su se dogodila u istom danu, angažovana je i tamošnja policija. To je potvrđeno u sredu "Nezavisnim novinama" iz MUP-a USK, odakle su rekli da im skup u Bužimu nije ni prijavljen.

"MUP USK nije imao nikakvu najavu, nismo obavešteni o skupu, niti smo ga pratili", rekli su za "Nezavisne novine" iz MUP-a USK i dodali da će u narednim danima tim povodom biti izvršene provere, kako bi se utvrdilo o čemu se tu radi.

Pod lupom će, kako je potvrđeno tom mediju, biti i Abdićeva izjava, koja će takođe biti predmet provera.

Abdić je rekao da u Bužimu i okolini prate situaciju u BiH, posebno u Republici Srpskoj, ljuti što ne mogu ništa preduzeti, ali je istakao da će, ako institucije ne budu radile svoj posao, verovatno doći do onoga do čega je došlo 1992. godine.

On se osvrnuo na proslavu 9. januara, Dana Republike Srpske, navodeći kako su ljuti jer ne mogu ništa preduzeti, jer im to zakon ne dozvoljava.

"Mi ne treba da se samoorganizujemo, imamo institucije, želimo samo da ih nateramo i damo im poruku da rade svoj posao. A, ne budu li radili, verovatno će doći do onoga do čega je došlo 1992. godine. Mislim, to je neizbežno", rekao je ovaj ratni komandant Armije RBiH za federalne medije.

"Jači smo mi 10 puta, 100 puta, nego što smo bili 1992. godine, mi imamo institucije, imamo snagu. Kada su u pitanju ti neki unutrašnji sukobi, oni nemaju šanse s nama. Daj bože da ne dođe do toga, to ne priziva niko", rekao je ratni komandant tzv. Armije RBiH u utorak u Bužimu.

Izjavio je to baš na dan kada je, takođe u Bužimu, obeležavana 29. godišnjica bitke "Munja 93", a sve je prenošeno i na stranici Udruženja "Nanićevi Bužimljani" na Fejsbuku. Na snimcima, na kojim ima i dece, prikazani su uniformisani ljudi, od kojih su neki imali i uniforme Oružanih snaga BiH.

"Alahu ekber"

Bili su tu ljudi sa zelenim beretkama i ratnim zastavama Armije RBiH, od kojih su neki imali i maske na licu, a uzvikivano je "Alahu ekber".

"Možda se Bužimom nije vijorila kilometre duga zastava, niti su marširali vojnici s automatskim puškama, ali tekbir Alahu ekber se i dalje pokazao kao najstrašniji krik u borbi protiv krsta", objavljeno je potom na ovoj stranici na Fejsbuku.

Kostadin Vasić, član Odbora za bezbednost Narodne skupštine Republike Srpske, kaže da incidenti koji su zabeleženi u Bužimu treba da budu predmet interesovanja policije.

"Naravno da bi federalna policija trebalo da se bavi ovakvim ili sličnim vrstama incidenata. Ako to uradi policija Republike Srpske, to će biti drugačije protumačeno. Mi uspevamo to da pokrijemo na svojoj teritoriji i nema takvih događaja. Da je neko to uradio u Republici Srpskoj, naša policija bi reagovala", rekao je Vasić za "Nezavisne novine".

I Milorad Dodik, srpski član Predsedništva BiH, komentarisao je dešavanja u Bužimu, istakavši da to govori o duplim standardima, kao i da ovo Stejt department nije osudio.

"Ovo izaziva nekorektan odnos gde se favorizuje nešto. Nama kažu da su problem regularne policijske snage koje su svaki dan na ulici, a nije naoružavanje i pozivanje na formiranje novih Zelenih beretki, ali mi smo i na to navikli. Mi imamo bezbedno okruženje u RS i mi ćemo zaštititi svakog građanina bilo da je Srbin, Bošnjak, Hrvat ili neko drugi", naveo je Dodik.

Mirko Okolić, zamenik ministra odbrane BiH, rekao je da će ispitivati slučaj svih onih koji su imali uniforme Oružanih snaga BiH, a marširali s ratnim zastavama Armije RBiH u Bužimu, uz ratne pokliče.

Nenad Nešić, lider DNS-a, rekao je da ratni pokliči, ratna ikonografija i ratne pesme u Bužimu, kao i preteće izjave Abdića svakog normalnog čovjeka moraju da uplaše i zabrinu, i traže hitnu reakciju tužilačkih institucija. Istovremeno je osudio, kako navodi, sve provokacije bošnjačkog naroda koje su se desile u ove praznične dane od pojedinih Srba.

BONUS VIDEO: SRBIN OTKRIVA KOJE SU TO METODE U OBRAČUNU SA LJUDIMA: Kina vlada svetom preko parapsihologa

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR
od Vesko u 15.01.2022 22:20:19 h
     0 

U BOSNI SE STVARA ISLAMSKA DRZAVA KOJA CE PROCERATI HRISCANE SRBE I HRVATE.ALI CEMO SE UJEDINIT SA NJIMA I SJEBATI ISLAMISTE !