Glas Javnosti

Непознати резултати акције "Некретнина"

Bosna i Hercegovina
Autor: Глас јавности / СРНА / од 23.08.2018.

Министарство правде БиХ нема информације о активностима које се спроводе над правним лицима чији су оснивачи или одговорна лица страни држављани, а који посједују некретнине у БиХ, изјавио је Срни минисМинистарство правде БиХ нема информације о активностима које се спроводе над правним лицима чији су оснивачи или одговорна лица страни држављани, а који тар правде у Савјету министара Јосип Грубеша.

Одговарајући на питање да ли је Министарство упознато да ли су покренуте активности у вези са процесуирањем страних држављана који су прекршили миграционе прописе у БиХ и код којих су уочене неправилности током акције "Некретнина" крајем 2016. године, Грубеша каже да је Тужилаштво БиХ самостално у раду и да не подноси извјештаје Министарству.

"Не постоји начин да Министарство има било какве инфорамције у вези са овим, с обзиром на то да није ријеч о поступцима међународне правне помоћи, већ о онима које евентуално спроводе правосудни органи на територији БиХ", навео је Грубеша. 

Директор Службе за послове са странцима БиХ Слободан Ујић изјавио је Срни да се свакодневно спроводе активности контроле страних држављана који посједују некретнине у БиХ.

Ујић је навео да су неки због одређених неправилности и протјерани и забрањен им је улазак у БиХ, али није прецизирао њихов тачан број.

"Овдје уђе милион људи на годишњем нивоу, тако да је немогуће да тај податак знам без припреме. Неправилности су смањене, и то пуно, али се активности настављају", напоменуо је Ујић. 

У акцији "Некретнина", коју је Служба за послове са странцима БиХ реализовала 2016. године, контролисана су правна лица чији су оснивачи или одговорна лица страни држављани из Кувајта, Уједињених Арапских Емирата, Катара, Сирије, Либије, Саудијске Арабије, Русије и Украјине.

Из Службе је наведено да је акција спроведена због оперативних сазнања о постојању правних лица у власништву страних држављана која се фиктивно региструју у БиХ.

Тада је контролисано 691 правно лице из ових земаља, те 16 туристичких насеља у власништву правних лица чији су оснивачи страни држављани и утврђено да 192 правна субјекта послује на пријављеној адреси, у којима страни држављани имају регулисан привремени боравак.

Укупно 499 правних лица није пронађено или није могло бити утврђено да ли су на пријављеним адресама. 

У информацији Службе за послове са странцима објављеној крајем 2016. године наведено је да ће свим страним држављанима који су прекршили миграционе прописе у БиХ бити отказан безвизни или привремени боравак, односно биће протјерани.

У информацији коју је Служба упутила Министарству правде БиХ, а која је у посједу Срне, наведено је да су од 7. до 18. новембра 2016. године на подручју Кантона Сарајево инспектори ове службе контролисали 545 правних субјеката у којима се страни држављани појављују као оснивачи, суоснивачи или лица овлашћена за заступање.

Тада је утврђено да 138 правних лица постоји на наведеној адреси, а 392 нису пронађена и није се могло утврдити да су на наведеним адресама, јер нема обиљежја правних лица, нити адекватних просторија, а поједини су регистровани и на непостојећим адресама, нова насеља. 

Провјерама је утврђено и да 122 страна држављанина оснивача или суоснивача у правним субјектима имају регулисан привремени боравак на територији БиХ, код четворо је регулисан стални боравак, а 132 особе су боравиле на основу визног/безвизног режима, без регулисања боравишног статуса у БиХ или су раније евидентирене на улазу/излазу у или из БиХ.

Утврђено је и да 113 страних држављана оснивача или суоснивача у контролисаним правним субјектима није евидентирано да је уопште улазило у БиХ. 

На упит Срне Тужилаштву БиХ да ли су покренуте конкретне активности у вези са предметом "Некретнина", портпарол Борис Грубешић је рекао да је упит у процедури.

Министар безбједности у Савјету министара Драган Мектић, који је био укључен у спровођење ове акције, није желио Срни да даје изјаву о овој теми.

У информацији Службе за послове са странцима наведено је да је оснивачки улог правних лица који су били предмет контроле најчешће износио 2.000 КМ, а вриједност фирми у некретнинама, што су утврдили инспектори за странце, у појединим случајевима износи и више стотина хиљада марака. 

Стога је нејасно на који начин су стечене некретнине толике вриједности и како су вршене трансакције новца. 

Постоје и индиције о одређеним злоупотребама нотарских уговора о стварном власништву између страних држављана, као стварних власника и држављана БиХ који за рачун страних држављана купују некретнине, чиме је БиХ оштећена по питању наплате такси, пореза и других дажбина.

Глас јавности / СРНА / од 23.08.2018.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOSKOMENTAR