Glas Javnosti

KO JE ČOVEK KOJI JE PORAZIO IZETBEGOVIĆA : Više o Denisu Bećiroviću

Bosna i Hercegovina
Autor: Glas javnosti

Bećirović je novi član tročlanog Predsedništva Bosne i Hercegovine iz redova Bošnjaka i prvi socijaldemokrata na tom mestu od kad se održavaju višestranački izbori. Na tu funkciju dolazi pošto je na jučerašnjim izborima sa velikom razlikom potukao svog glavnog protivkandidata i lidera Stranke demokratske akcije Izetbegovića i tako ga sprečio u nameri da osvoji treći mandat u Predsedništvu.

Poraz Izetbegovića, ali ne i njegove stranke, ujedno je i jedno od glavnih obeležja jučerašnjeg glasanja. Za Bećirovićev rezultat, međutim, ne bi se moglo reći da je iznenađenje s obzirom na to da mu je i na prethodnim izborima, pre četiri godine, nedostajalo malo glasova da pobedi tadašnjeg kandidata SDA Šefika Džaferovića.

Bećirović, kandidat bošnjačkog opozicionog fronta Ujedinjeni za slobodnu BiH, član je Socijaldemokratske partije BiH kojoj je veran još od srednjoškolskih dana, tačnije već 29 godina što na Balkanu nije čest slučaj.

Rođen je 1975. godine u Tuzli, po obrazovanju je istoričar, a kada je prvi put izabran za poslanika, prestao je da radi u srednjoj školi.   

U prvom obraćanju posle saopštavanja preliminarnih rezultata, zahvalio je biračima na glasovima, pa pomenuo sve siromašne i obespravljene ljude u BiH.„Sada se sećam 7. oktobra 2018. godine, imao sam pet poruka u mobilnom. Večeras ih je 5.005 i tako vam je to u politici. Poraz ima samo jednog oca, a pobeda hiljadu očeva”, kazao je sinoć.

Pozvao je na ujedinjenje oko budućnosti i životnih pitanja, osvrćući se i na masovni odlazak ljudi iz BiH.

„Želim da uputim poruku celom regionu. Pre 32 godine Titova Jugoslavije je bila ispred Mađarske i Čehoslovačke. Devedesete godine su ostavile razorne posledice. Bilo kakva nestabilnost u ovom regionu vratila bi nas u srednji vek. Nemamo pravo to da radimo”.

Kada je reč o regionu, Crnoj Gori je poručio da u BiH ima iskrenog prijatelja, a Srbiji da je vreme za zatvaranje otvorenih pitanja, te dodao da nijedan političar u BiH nije vredan da se komšije zbog njega svađaju. Imao je i poruku za verske lidere – da moraju pokazati saosećanje prema žrtvama drugih.

Iako se i sam Bećirović i njegova SDP predstavljaju kao građanski orijentisani, analitičari primećuju da su među strankama koalicije koja ga je kandidovala i neke desničarske stranke poput Narod i pravda (NiP) Elmedina Konakovića, bivšeg člana SDA, i Savez za bolju budućnost (SBB) Fahrudina Radončića.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR