Glas Javnosti

КАКО ЈЕ ТУЖИЛАШТВО БИХ И УИО ИЗГУБИЛИ 53 ТОНЕ ДУВАНА ВРИЈЕДНОГ 6 МИЛИОНА МАРАКА?

Bosna i Hercegovina
Autor: Glas Javnosti / zurnal.info

Директор УИО Миро Џакула потврдио нестанак 53 тоне дувана који је пронађен током претреса у фирми Босанац д.д. Орашје. СИПА у мају прошле године обавијестила Суд БиХ да нема дувана. Истрагом руководио државни тужилац Олег Чавка. Вриједност несталог дувана најмање шест милиона марака.

Како је Тужилаштво БиХ и УИО изгубили 53 тоне дувана вриједног 6 милиона марака?
Око 53 тоне дувана, затеченог током акције "Лист 2" која проведена под надзором државног тужиоца Олега Чавке, нестало је без икаквог трага, сазнаје Журнал!

Вриједност несталог дувана процијењена је на најмање шест милиона марака. Акција "Лист 2" проведена је 6. октобра 2016. године, када су припадници СИПА-е и Управе за индиректно опорезивање у сушари предузећа "Босанац" д.д. Орашје пронашли 53 тоне нерезаног дувана без пратеће документације.Према наредби Суда БиХ тај дуван је морао бити одузет. Међутим, истражни органи су процијенили да изузимање дувана којег су затекли ураде накнадно. У међувремену, дуван је нестао.

"Тачно је да су нестале 53 тоне дувана", потврдиће за Журнал директор Управе за индиректно опорезивање Миро Џакула.

Управа за индиректно опорезивање покренула је интерну истрагу, Тужилаштво БиХ је наредило саслушавање појединих службеника УИО, али никад нико, ни дисцплински нити кривично, није кажњен због овог пропуста који је државу БиХ коштао око пет милиона марака акциза.

"Ради се истрага, ради", поновиће директор УИО.

ШТА ЈЕ ПРАВА ИСТИНА

Била је, дакле, јесен 2016. године када је државни тужилац Олег Чавка од Суда Босне и Херцеговине затражио издавање наредбе за претрес 28 локација широм БиХ. Поред осталог, затражена је наредба за претрес "просторија, помоћних објеката и ограђеног простора правног лица "Босанац" д.д. Орашје", јер је постојала сумња да је та фирма дио организоване криминалне групације која се бавила прометом акцизних роба.

Један од вођа те криминалне групе био је Томислав Бенковић - директор компаније "Босанац" д.д. Орашје. Осим Бенковића, у оквиру исте групе дјеловали су шверцери дувана из Бијељине, Груда, Чаплине, Градачца, Брчког, Посушја, Мостара ... Суд БиХ је 28. септембра 2016. године издао наредбу за претресање 28 локација.

"Извршити привремено одузимање дувана у листу без валидне пратеће документације", наведено је, између осталог, у наредби Суда БиХ издатој на основу приједлога Тужилаштва БиХ.

У овом документу је наведено да ће "привремено одузимање предмета извршити полицијски службеници Државне агенције за истраге и заштиту и службеници Управе за индиректно опорезивање БиХ".

"Полицијски службеници и овлаштене особе Државне агенције за истраге и заштиту у сарадњи са службеницима УИО БиХ проводе опсежну акцију кодног назива Лист 2. Овом акцијом агенције за провођење закона задају снажан ударац црном тржишту дувана и дуванских прерађевина, на којем се врши утаја акциза и буџетских средстава у млионским износима, а која припадају свим грађанима наше земље", саопштено је 6. октобра 2016. године из Тужилаштва БиХ.

Неколико дана касније, из Управе за индиректно опорезивање саопштено је да је током акција Лист 2 и Бокс "пронађена 81 тона дувана у листу који се требао продавати на црном тржишту".

Службеник УИО Мехмедалија Осмић истог је дана пред новинарима у Бања Луци похвалио поступајуће тужиоца Олега Чавку. Но, права истина о овом предмету се скривала. Дуван за који је УИО тврдила да је одузет, заправо је нестао. Доказују то и документи СИПА-е из маја 2019. године.


"Након извршеног претреса од стране полицијских службеника СИПА-е сачињен је извјештај о претресу, те је достављен Суду и Тужилаштву БиХ. У извјештају је наведено да ће службеници УИО који су радили на пословима пописа стања дувана у правном лицу Босанац д.д. Орашје у наредном периоду извршити сравњење стања робе о чему ће сачинити извјештај и доставити Суду БиХ", наведено је у документу СИПА-е од 7. маја 2019. године.

У истом документу СИПА констатује да је тада нестало око 60 тона дувана у листу.

"Накнадно смо дошли до сазнања да је приликом контроле у правном лицу Босанац д.д. Орашје пронађено 60 тона дувана у листу за који у наведеном правном лицу нису посједовали вјеродостојну документацију и који није био евидентиран у пословним књигама. Тај дуван није привремено одузет", писала је СИПА.

НИ ДУВАНА НИ ДОКУМЕНАТА

У међувремену, Тужилаштво БиХ издало је наредбу којом је "затражена провјера о томе гдје се тренутно налази спорни дуван", а предложено је и саслушавање службеника Управе за индиректно опорезивање који су били на претресу у Орашју.

"Након што су предузете све потребне радње, утврђено је да се радило о количини око 53.600 килограма дувана који у вријеме контроле није био евидентиран у књигама правног лица Босанац д.д. Орашје", написали су припадници СИПА-е у свом документу из маја 2019. године.

"Дувана нема", признаће нам прошле седмице директор УИО Миро Џакула.

А осим што нема дувана, недостаје и дио докумената. Суд БиХ је, рецимо, у мају 2019. године обавијестио СИПА-у да им "није достављен извјештај Управе за индиректно опорезивање о поступању по наредби Суда БиХ из септембра 2016. године".

Поред тога, Суду БиХ никад није достављена ни оптужница из предмета Лист 2. Иако је државни тужилац Олег Чавка претресе извршио у јесен 2016. године до данас није подигнута оптужница против организоване криминалне групе која је незаконито прометовала акцизном робом.

Такође, ни истрага о нестанку 53 тоне дувана никад није окончана. Држава БиХ је оштећена за најмање пет милиона марака акциза, новца који, како је саопштило Тужилаштво БиХ, "припада свим грађанима наше земље".

(zurnal.info)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR