Glas Javnosti

ISTRAGA U REPUBLICI SRPSKOJ : Policija istražuje izborne nepravilnosti u Gradiški

Bosna i Hercegovina
Autor: Glas javnosti

Prethodno je Srpska demokratska stranka (SDS) pozvala Tužilaštvo, Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske i Agenciju za istrage i zaštitu (SIPA) da u što kraćem roku privedu i saslušaju osobu koja je javno priznala da je učestvovala u izbornoj krađi na štetu Jelene Trivić (PDP), opozicione kandidatkinje za predsednika Republike Srpske

„Bilo je za očekivati da posle emitovanja izjave predsednika biračkog odbora Stevana Gutića o priznanju izborne krađe u selu Krajišnik kod Gradiške, on, kao i svi članovi tog biračkog odbora, odmah bude privedeni i saslušani“, saopštila je SDS.

Gutić je za bijeljinsku BN televiziju javno priznao da je glasove Jelene Trivić upisao drugom kandidatu, Zoranu Kaliniću iz „Naša priča-RS“: „Ja sam Zoranu Kaliniću, koji se na na glasačkom listići nalazio iznad Jelene, upisao podatke umesto njoj, a njoj sam upisao tri nule“, izjavio je Gutić.

Na pitanje novinara da li zna da se radi o krivičnom delu, on je odgovorio da je svestan toga, ali da u dogovoru sa Gradskom izbornom komisijom Gradiška nije menjao podatke, jer su mu rekli „da će se brojanje ponoviti“.

PDP je saopštio da će predsednici te stranke, SDS-a i Liste za pravdu i red, zajedno sa nihovom zajedničkom kandidatkinjom Jelenom Trivić, sutra u 15 časova ;Centralnoj izbornoj komisiji BiH predati zahtev za ponovno brojanje i poništavanje izbora za nivo predsednika Republike Srpske.


Opozicija tvrdi da se 2. oktobra desila „ogromna izborna krađa“, posebno na izborima za predsednika RS, kako bi se omogućila pobeda kandidata vladajućeg SNSD-a Milorada Dodika.

Oni su naveli da na velikom broju biračkih mesta članovima biračkih odbora iz opozicije nije dozvoljeno slikanje zapisnika, a da su na mnogim mestima oni na silu udaljeni sa glasačkih mesta pre no što su prebrojani glasovi.

Po navodima opozicije, članovi biračkih odbora iz vladajuće koalicije u RS su tokom izborne noći u mnogim gradovima u RS, gde kontrolišu izborne komisije, ubacivali unapred popunjene glasačke listiće.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR