Glas Javnosti

FATA ORLOVIĆ TUŽI REPUBLIKU SRPSKU!

Bosna i Hercegovina
Autor: Glas javnosti

Fata Orlović u čijem je dvorištu srušena pravoslavna crkva, odlučila je da tuži Republiku Srpsku zbog dugogodišnje uzurpacije parcele na kojoj je bila smještena crkva. Ceo slučaj izazvao je političku buru u regionu, a strasti se, po svemu sudeći, neće smiriti još skoro nakon njenen poslednje odluke.

 Ovo je za Politički.ba potvrdio advokat Rusmir Karkin, koji je nakon smrti svog oca advokata Fahrije Karkina preuzeo zastupanje Fate Orlović pred nadležnim sudovima u procesu izmeštanja crkve iz dvorišta njene kuće u Konjević Polju.

On je kazao da je u  toku priprema tužbe protiv Republike Srpske za naknadu materijalne i nematerijalne štete porodici Orlović.

- Imajući u vidu sudske presude, posebno presudu Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu (ECHR), postoji osnov za podnošenje tužbe za naknadu materijalne i nematerijalne štete nastale dugogodišnjom uzurpacijom parcele porodice Orlović na kojoj je bila smještena crkva.

Oni koji su tolike godine uzurpirali imovinu Fate Orlović morali su znati da će nakon izvršenja presude uslediti tužba za naknadu štete. Tužba je dobrim delom već pripremljena, još je dorađujemo i nadam se pozitivnom ishodu - kazao je Karkin.

Koliki će biti iznos odštetnog zahteva, advokat Karkin nije mogao kazati. Takođe, nije mogao odgovoriti ni na pitanje da li očekuje „sudsku opstrukciju“ u ovom slučaju, ali je uveren da tamo, gde postoji pravni osnov “spor mora biti pravično i na vreme okončan“.

(Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR