Glas Javnosti

DVOSTRUKI NAPAD NA SRPSKU Podmukli scenario u Savetu bezbednosti

Bosna i Hercegovina
Autor: Glas javnosti

Predsedavajući Predsedništva BiH Šefik Džaferović i visoki predstavnik Kristijan Šmit tokom predstavljanja polugodišnjeg izveštaja o stanju u BiH napali su Republiku Srpsku.

Prvo je Šmit počeo podsećajući na poteze vlasti RS vezane za prebacivanje nadležnosti sa države na entitet u određenim oblastima.


- Vlasti RS nastavljaju svojim djelima da narušavaju suverenitet BiH. Žele da prebace ovlasti sa državnog na entitetski nivo. Ovo bi u najmanju ruku značilo da se RS izdvoji iz Oružanih snaga BiH. Potencijalno je moguće i formiranje vlastite vojske. Vladajuća stranka u RS neprestano se zalaže za miran razlaz države i govori o stvaranju nezavisne RS u okvirima dejtonske BiH. Neki od lidera u BiH i regiji su mi rekli da miran razlaz ne bi mogao biti moguć - istakao je Šmit u obraćanju.

Navodi kako fraza "izvorni Dejton", koju često koriste vlasti RS, ukazuje na nepoštovanje Ustava BiH.

Tu je i Srbija

Savetom bezbednosti u maju predsedava SAD. Na sednici su pored predstavnika BiH, i članovi delegacije Srbije i Hrvatske.Navodi kako fraza "izvorni Dejton", koju često koriste vlasti RS, ukazuje na nepoštovanje Ustava BiH.

- Više puta sam pozivao na razgovore za unapređenje ustavne strukture ali nisam dobio nikakav odgovor. Koje zaključke mogu donijeti građani društva koje se oporavlja od traume kad čuju retoriku koju neprestano ponavljaju vlasti RS, koji nastoje izvršiti secesiju entiteta i izaći iz ustavnog okvira i preuzeti državne nadležnosti? Najavljeni koraci vlasti RS podrivaju suverenitet države Bosne i Hercegovine - rekao je Šmit. 

Zatim je reč dobio i Džeferović, koji je govorio bez saglasnosti članova Predsedništva. U govoru je optužio Srpsku da "zaustavlja reforme u BiH". Napao je Srpsku zbog Zakona o lekovima, te zbog Zakona o imovini RS, Zakona o VSTV-u RS.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR