Glas Javnosti

DOKLE VIŠE! Gorivo opet poskupljuje i to NE JEDNOM!

Bosna i Hercegovina
Autor: Glas javnosti

Gorivo u Republici Srpskoj samo ove nedelje, poskupelo je u proseku za četiri do šest feninga, a nove, uvećane cene očekuju se već naredne sedmice.

Trenutne cene benzina BMB95 su od 1,14 do 1,21 evra (od 2,29 do 2,42 konvertibilnih maraka), dizel ED5 2,25 do 2,35 KM zavisno od regije i distributera kaže za Srpskainfo Dragan Trišić, predsednik Grupacije za promet naftom i naftnim derivatima pri Privrednoj komori RS.

On kaže da su i cene plina takođe u više navrata povećane, a poslednji put je to bilo pre dva dana i to u proseku za pet feninga. Sada je maloprodajna cena od 1,36 KM do 1,45 KM.

– Ove sedmice će cene goriva biti na ovom nivou, dok se naredne sedmice očekuje blagi rast od oko dva do četiri feninga – dodaje Trišić.

Vlada Republike Srpske je u aprilu ove godine donela uredbu kojom je ograničena marža trgovcima nafttnih derivata.

– Trgovicma koji obavljaju trgovine naftnim derivatima propisana je maksimalna veleprodajna marža u apsolutnom iznosu od 0,06 KM po litri derivata, dok je trgovcima koji obavljaju delatnost trgovine na malo naftnim derivatima propisana maksimalna marža od 0,25 KM po litru – ističu u Ministarstvu trgovine.

Inspekcijski nadzor nad primenom uredbe obavlja Tržišna inspekcija.

(Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR