Glas Javnosti

DODIKOV SAVETNIK: Uvek smo pratili politiku Srbije! FRUSTRIRA što nama kažu da ne možemo da budemo slobodni i samostalni

Bosna i Hercegovina
Autor: Glas javnosti

Radovan Kovačević, savetnik srpskog člana Predsedništva BiH Milorada Dodika, najavio je da će Republika Srpska dati period od šest meseci da se dođe do novog dogovora koji će odgovarati svima.

Kovačević se osvrnuo i na stav Milorada Dodika da pitanje Republike Srpske i statusa Kosova i Metohije ne mogu da se rešavaju odvojeno.

-Kad su u takozvanoj skupštini Kosova proglasili nezavisnost Republika Srpska je poštujući Srbiju bila mirna i podržavala politiku Srbije. To je mogao biti idealan trenutak da Republika Srpska traži rešenje za sebe. Nikada to nismo radili već smo pratili politiku Srbije. Frustrira to što nama kažu da ne možemo da budemo slobodni i samostalni, a nekoliko stotina dalje neka nacionalna manjina to može - rekao je Kovačević u uključenju u  program Kurir televizije.

Kovačević je naglasio da posredi licemerje međunarodne zajednice.

  • Čini se da je motiv da Srbi ne mogu da dobiju ništa i da Srbima nešto treba oduzeti. Smatramo da i te kako treba da se veže pitanje statusa Kosova i Republike Srpske. Ako tvrdite da Kosovo može da bude nezavisno zašto onda ne može Republika Srpska? Tražimo da se vrati onakav ustavni poredak BiH kakav je potpisan 1995. godine. Mi smo žrtvovali svoju volju i htenje da budemo nezavisni da bismo živeli u BiH, ali onakvoj BiH kakvu smo prihvatili 1995. u Dejtonu. Republici Srpskoj međutim oduzimaju njene nadležnosti da bi se dovelo do toga da na kraju nestane - navodi Kovačević.

Savetnik Milorada Dodika je ocenio da je BiH konstantno u fazi ključanja.

- Tu se ništa ne menja. Imamo kontinuitet političke krize, ali bez obzira na to imamo mir i nikome ko je normalan ne pada na pamet da ugrožava mir. Faktično stanje je neodrživo. Republika Srpska ne misli dalje da trpi. Sva rešenja moraju da budu mirna i to je preduslov. Pozivamo na unutrašnji dijalog dva entiteta i tri konstitutivna naroda - rekao je Kovačević.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOSKOMENTAR