Glas Javnosti

DODIK ŽESTOKO ISPROZIVAO INCKA: Zaustavite tog monstruma koji MRZI SRBE! On je stranac koji će UNIŠTITI BiH!

Bosna i Hercegovina
Autor: Glas javnosti

Milorad Dodik na onlajn okruglom stolu Saveta bezbednosti UN, oštro je kritikovao visokog predstavnika u BiH Valentina Incka, nazivajući ga monstrumom i strancem koji promoviše isključivo interese Bošnjaka iz Sarajeva i govori samo u njihovo ime.

Dodik je tvrdio da Srbija, Hrvatska i Republika Srpska žele da ode visoki predstavnik iz BiH, kao i 50 odsto Federacije BiH i optužio Incka da mrzi Srbe i govori u ime bošnjačkog naroda, a ne Dejtonskog sporazuma. On je naglasio da se Dejtonski sporazum ne tumači, već primenjuje, te je rekao da Incko nema pravo da ga tumači i sprovodi odluke na osnovu njega i poručio da funkciju visokog predstavnika nije formirao nikakav Savet za implementaciju mira, već da je ona uvedena Aneksom 10.

- Zaustavite tog monstruma koji pokušava da nam nametne odluke koje nisu uspostavljene u Dejtonskom sporazumu, on je stranac koji će uništiti BiH. On se sveti Srbima i Hrvatima u BiH. Incko nema apsolutno ništa s državnom imovinom u BiH i pokušava da zaustavi izgradnju hidroelektrana i aerodroma - rekao je Dodik.

Dodao je da će, ako Incko nastavi da sprovodi odluke, razmotriti "pocetak integracije RS-a s matičnom zemljom Srbijom". Osvrnuo se i na dosadašnje visoke predstavnike u BiH, za koje je rekao da su stranci koji pokušavaju da nametnu svoje odluke i stvore BiH.

- Visoki predstavnici su promenili Dejtonski sporazum, menjajući duh Dejtona. Pedi Ešdaun je kršio sve moguće sporazume, a to je priznao i u svojoj knjizi. I svi su promovisali takvu politiku, sve do Incka - rekao je Dodik, nazvavši Ešdauna "neobjektivnim i kriminalnim".

On je rekao da je Incko postavljen na tu poziciju da promoviše interese Bošnjaka, pogotovo onih iz Sarajeva, "koji ga za to tapšu po ramenu".

- On je pokazao da mrzi Srbe. Incko zloupotrebljava govornicu i govori isključivo u ime muslimana, a ne svih ljudi u BiH - rekao je Dodik.

Državna imovina i nametnuti rat

Osvrnuo se i na pitanje državne imovine, gde je Incko u nekoliko navrata naveo da RS i Srbija ne mogu da sklapaju ugovore bez pristanka BiH i da oni ne smeju da ugrožavaju njene interese, rekavši da nigde u Ustavu ne piše da BiH ima imovinu i ocenio da Incko ne može da sprečava investicije.

- BiH nema imovinu, Incko mora da sprovodi odluke, a ne da krši Ustav. To je čovek koji sprečava razvoj države - rekao je Dodik.

On je rekao da je srpski narod prihvatio Dejtonski sporazum verujući u korektnost međunarodne zajednice i istakako da srpski narod nikada nije vodio osvajačke vec nametnute ratove, a ova dva poslednja su, kako je naveo, takva bila.

- Građanski rat u BiH je vođen jer je neko nametnuo raspad Jugoslavije, mom srpskom narodu se ne dozvoljava da ima ista prava kao drugi narodi u regionu. I kada se pitam kako je moguće da se Kosovu daje pravo na državu, a RS-u negira, oni nas dodatno kazne - rekao je Dodik.

Čović: Inckovi izveštaji površni, ne prezentuju stvarnu sliku BiH

Savetu bezbednosti UN obratio se i predsednik HDZ-a BiH Dragan Čović koji je, takođe, kritikovao visokog predstavnika i politiku SDA i ukazao na neophodnost usvajanja izmena Izbornog zakona i neravnopravnost hrvatskog naroda u BiH.

Čović je naveo da se Savet bezbednosti UN o situaciji u BiH uglavnom informisao putem kvartalnih izveštaja visokog predstavnika, koji su, prema mišljenju svih relevantnih političkih predstavnika, bili znatno manjkavi i površni. Čović je naveo stvari koje, kako je istakao, nisu u izveštaju visokog predstavnika.

- To su nelegalne kvalifikacije hrvatskog naroda kao manjine, što je protivno Ustavu. U izveštaju se nije izjasnio o pozivima bošnjačkih stranaka za nametanje političkih hrvatskih predstavnika. Tu je i nelegitimno i nelegalno sazivanje CIK-a, ignorisanje nelegitimnosti člana Predsedništva iz reda hrvatskog naroda. Zatim politika SDA koja relativizuje važnost Izbornog zakona - rekao je Čović.

Ovaj sastanak u Savetu bezbednosti održan je na inicijativu ambasadora Rusije u UN Vasilija Nebenzje, a na njemu je trebalo da se obrati i lider SDA BiH Bakir Izetbegović. On je, međutim, odbio poziv sa obrazloženjem da je, kako je naveo, izbor učesnika potpuno pogrešan. Izetbegović je stava da je trebalo da budu pozvani članovi Predsedništva BiH, a ne lideri stranaka.

(Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR