Glas Javnosti

DODIK: Rezolucija o Srebrenici je pokušaj satanizacije srpskog naroda

Bosna i Hercegovina
Autor: Glas javnosti

Dodik je ukazao da Bošnjaci pokušavaju da zloupotrebe presude Haškog suda, kao i da relevantni svetski stručnjaci takođe potvrđuju da se u Srebrenici nije dogodio genocid

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da se Srpska prema događajima u Srebrenici uvek odnosila kao prema mestu gde je počinjen zločin, ali nije tačno, ponovio je, da je počinjen genocid, jer definicija genocida nije ispunjena "ni u delovima".

Dodik je rekao da više od 40 zemalja neće glasati za najavljenu rezoluciju o Srebrenici u Generalnoj skupštini UN. 

"Malo ko je Nemačkoj osporavao da je počinila genocid", rekao je Dodik u obraćanju na sednici Narodne skupštine Republike Srpske.


Ukazao je da Bošnjaci pokušavaju da zloupotrebe presude Haškog suda, kao i da relevantni svetski stručnjaci takođe potvrđuju da se u Srebrenici nije dogodio genocid.

S druge strane, sa bošnjačke strane i delom međunarodne zajednice postoje stalno nastojanja da se taj narativ nametne i da se zabrani negiranje genocida.

"Nema na svetu genocida u kojem je zabranjeno da se govori", rekao je Dodik tokom obraćanja u Narodnoj skupštini Republike Srpske, gde je u toku rasprava o zaključnom izveštaju Nezavisne međunarodne komisije za istraživanje stradanja svih naroda u srebreničkoj regiji u periodu od 1992. do 1995. godine.

Dodik je rekao da nije tačno da je Srbija osuđena za genocid i da ga nije sprečila.

"Tačno je utvrđeno da Srbija nije kreirala i nije organizovala genocid i to je tačno. Ono što je tačno jeste da se pod snažnim lobiranjem kreirala atmosfera te priče", naveo je predsednik Republike Srpske.

Dodao je da u Srebrenici, po samoj definiciji genocida, nisu ispunjeni "elementarni uslovi".


"Najveća imena koja se bave ovom temom su rekla da nije bilo genocida. Imamo pravo da mislimo na koji način ste vi izlobirali i upotrebili međunarodne mehanizme da do ovog dođe. Da je bilo pameti, onda je trebalo da pristanemo, pre bilo kakvih sudskih presuda, na Nezavisnu međunarodnu komisiju sastavljenu od najvećih svetskih eksperata koji bi trebalo da to urade i da utvrde istinu", rekao je Dodik.

On je naglasio da Republika Srpska nikada nije osporavala mogućnost da se svi oni koji su učestvovali u dešavanjima u Srebrenici pojave pred  domaćim i međunarodnim sudovima i odgovaraju za svoja dela.

On je naglasio da su "svi koji su potraživani i otišli na sud", i istakao da je ovo reakcija na one izveštaje koji su ranije rađeni u okviru Vlade Srpske pod pritiskom OHR-a i atmosfere.

"Mi ne možemo da uđemo u to šta je presuđeno u Hagu ali se radi o tome da bošnjačka strana pokušava da to sve zloupotrebi na način kako mi održavamo temu a kao što se zna ova tema i njena pojava u Ujedinjenim nacijama nije inicijativa nikoga iz Srpske i srpskog naroda", poručio je Dodik, prenela je RTRS.

Dodik je istakao da su bosanski muslimani zloupotrebili međunarodni mehanizam predstavljanja BiH u Ujedinjenim nacijama tako što su bez odluke pokrenuli inicijativu u UN za donošenje akta čiji je glavni cilj satanizacija srpskog naroda.

"Da je njihova namera bila da se ide prema pomirenju, to ne bi uradili već bi se formirala neutralna međunarodna  komisija", rekao je Dodik.

Kaže da ako su muslimani hteli pomirenje, onda su trebali da priznaju i srpske žrtve, a ne da ih negiraju.

"Nema genocida učinjenog u istoriji, a da nije jednoglasno prihvaćen kao takav, dok muslimani žele jednoglasno da nametnu takvu odluku. Moram reći da se 3. maja obeležava stradanje u Dobrovoljačkoj ulici, ali to kod muslimana ne postoji. Zločinac je samo onaj za kojeg oni misle da jeste. Uporno pokušavaju da nametnu broj od 8.000 stradalih u sedam dana. To je potpuna laž", kaže Dodik.

Ponovio je da se genocid nije desio.

"Mi izjavljujemo saučešće svim porodicama stradalih. Ovo je međunarodni izveštaj o stradanju svih naroda. Nije samo favorizovanje Srba. Ali ni u jednom njihovom izveštaju se ne spominju Srbi. To je problem," kaže Dodik.

Predsednik RS je sve građane pozvao da dođu na miting "Srpska te zove" u Banja Luci i dodao da se na skupu očekuje oko 40.000 ljudi.

"Ponosni smo na ljude koji će danas doći na miting u Banjaluku i na demokratski način izraziti svoj stav. Slika će govoriti više od bilo koje poruke koja se poruči", rekao je Dodik.

Istakao je da će miting proći mirno sa jasnim porukama. 

"Poruka je, kako mislite da živimo sa vama, ako vi nas etiketirate. Šta hoćete? Da mi budemo krivi, a vi ste kao nevine žrtve. Naravno, da ima nevinih žrtava kod Bošnjaka, kao što ima i kod Srba ali time su se trebali baviti sudovi, a ne politički forumi kakav je Generalna skupština UN-a", rekao je Dodik.


Smatra da će miting proći u atmosferi koja je poruka koja će pokazati našu čvrstinu, naš identitet, ali i poruku mira koju moramo da osiguramo.

Kada je reč o opoziciji koja prisustvuje sednici parlamenta a neće biti na mitingu, Dodik je poručio da je to njihova stvar.

"Poodavno se nije desilo da smo u skupštini oko zaključaka svi jedinstveni. Što se tiče mitinga i njihovog narativa, i toga da je to moj miting, to naravno nije tačno. Ja nisam jedini sazivač toga. I oni su pozvani u vreme kad se smo se dogovarali za miting. I predsednika SDS-a Milana Miličevića i predsednika PDP-a Branislava Borenovića sam zamolio da sve svi zajedno okupimo. Oni su izabrali da ponovo satanizuju Milorada Dodika, zaključio je predsednik RS.

Glas javnosti /R02S 

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR