Glas Javnosti

DODIK POSLAO JASNU PORUKU MASU: One koji prizivaju sukobe, ne tražite u Republici Srpskoj!

Bosna i Hercegovina
Autor: Glas javnosti

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik pojasnio je Masu da kriza u BiH nije izazvana, kako to on tvrdi, "politikama koje se vode u Republici Srpskoj".

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik istakao je da se Hajko Mas, kao ministar spoljnih poslova jedne tako važne države kao što je Nemačka, nije potrudio da utvrdi činjenično stanje o uzrocima i prirodi političke krize u BiH, što mu je bila obaveza, već je svoje stavove formirao na osnovu glasina, što njegove javne istupe čini neozbiljnim.

- Uvaženi ministre, interpretacijama pogrešnih informacija, Vi nanosite nepravdu Republici Srpskoj. Nepravdu nanosite i svojoj državi, koja kao malo koja u svetu ima i načine i sredstva da se upozna o činjenicama u BiH i aktuelnoj političkoj krizi - istakao je Dodik u pismu upućenom Masu, dodavši da su ga njegovi istupi u poslednje vreme ponukali da mu se obrati. 

- Kriza je rezultat činjenice da Ustav BiH nije poštovan punih 26 godina i da je takvo neustavno ponašanje BiH dovelo u ćorsokak. Zamislite da samo jedan dan samo neko pokuša da ne poštuje ustav Nemačke!? - naveo je Dodik u pismu.

On je naglasio da se Republika Srpska svih prethodnih godina zalaže za mir, jer je rat iz 90-ih godina prošlog veka koštao tako i toliko da sebi ne može da dozvoli nove sukobe.

- Srbi, kao narod iz dva svetska rata u kojima smo mi i vi bili na suprotnim stranama, preživeli su genocid i etničko čišćenje od kojih se nismo oporavili ni do danas. Zato, uvaženi ministre, one koji pominju sukobe i prizivaju sukobe - ne tražite u Republici Srpskoj - poručio je Dodik nemačkom ministru, prenose Novosti. 

Srpski član Predsedništva naglasio je da je Republika Srpska sastavni deo BiH i to niko ne spori, niti postoje ni javni ni tajni planovi za secesiju od BiH, kako se to tvrdi sa medijskih, ali i političkih adresa pojedinih zemalja.

- Mi se borimo za teritorijalni integritet BiH i njen spoljni suverenitet, kako je i zapisano u Ustavu BiH, odnosno Aneksu četiri Dejtonskog sporazuma i ne radimo apsolutno ništa što nije propisano najvišim pravnim aktom u BiH. Kada kažete da nećete sedati skrštenih ruku i da pratitite, kako kažete, "neodgovornu politiku u Republici Srpskoj", moram Vas podsetiti da svaki put kada Nemačka nije sedila skrštenih ruku, Srbi su na ovim prostorima izgubili trećinu svog stanovništva - konstatovao je Dodik.

On je s toga pozvao ministra Masa da sa više pažnje postupa i govori o Srbima i Republici Srpskoj, jer ga i istorija naših odnosa, kao i funkcija na kojoj se trenutno nalazi obavezuje da budete pažljiviji.

- Kao ministra spoljnih poslova Nemačke pozivam Vas da istinito informišete svoju Vladu o događajima u BiH. Ukoliko to ne uradite Vi, mi ćemo učiniti sve da kabinet kancelara Angele Merkel dobije sve potrebne i tačne informacije - poručio je srpski član Predsedništva BiH u pismu upućenom Masu. 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS

POVEZANE VESTI
KOMENTAR 


AKTUELNE VESTI S MREŽA


HOROSKOP