Glas Javnosti

DODIK JASAN: Republika Srpska ima snagu, nije samoposluga u koju dolaze stranci i uzimaju od nje šta hoće!

Bosna i Hercegovina
Autor: Glas javnosti

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da počinje nova faza u kojoj će Republika Srpska pokazati sposobnost da ovlada pravima koja joj daje Ustav BiH.

Svojim nastojanja da vrati otete nadležnosti, Republika Srpska ništa ne uzima BiH ni Federaciji. Ono što je počinjeno nasiljem visokih predstavnika biće preispitano jer nije bilo u legitimnim i legalnim okolnostima – ističe srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik i najavljuje da će Srpska već u januaru formirati svoj VSTS.

Navodi i da se Republika Srpska pridržava onoga što je zapisano u Ustavu, a da nikada na koncept unitarne BiH neće pristati. Pojašnjava da formiranje trećeg entiteta nije dodvoravanje Hrvatima, već ocena da BiH bez takvog "tronošca" ne može da funkcioniše.

Sav nered su, kaže, stvorili stranci, pa tako ni vraćanja u zajedničke insitutcije nema sve dok ne bude ukinut sporni zakon koji je nametnuo bivši visoki predstavnik Valentin Incko.

- Ono što je meni bilo važno jeste da Republici Srpskoj vratim dostojanstvo i ojačam njeno samouverenje u njeno postojanje. Da ljudi ovde osete da Republika Srpska ima snagu, da nije samoposluga u koju dolaze stranci i uzimaju od nje šta hoće. Ja mislim da sam u tome uspeo i stabilizovao i prekinuo prenos nadležnosti na nivo BiH sad ulazimo u novu fazu. U toj novoj fazi, jaka Srpska će se pokazati sposobnom da ovlada ustavnim pravima koje je Ustav BiH daje Republici Srpskoj - poručio je Dodik za RTRS.

Na procese koji, kako kaže Dodik, Republici Srpskoj vraćaju dostojanstvo ne gledaju svi isto. Dok predsednik SDS-a Mirko Šarović optužuje Dodika da Republiku Srpsku vodi ka izolaciji i sukobima, konstatujući da će joj biti bolje bez Milorada Dodika, srpski član Predsedništva BiH odgovara da sa ovakvim SDS-om i Mirkom Šarovićem Republike Srpske neće ni biti. Podsetio je Dodik da je na prošlim izborima dobio više od 380 hiljada glasova i Šarovića pita koliko je on glasova dobio i u čije ime uopšte govori.

- SDS je postao satelitska partija zahvaljujući Mirku Šaroviću, njegovom procesu, nerazrešenoj ulozi u ubistvu Riste Jugovića gde postoje indicije da je i on umešan u to. Mislim da Mirka Šarovića drže iz tih razloga - kaže Dodik i dodaje - Mirko Šarović je osoba koju čuvaju agencije iz Sarajeva, a ne iz Republike Srpske. On ne treba ni da bude čuvan, ali kad dođe u Banjaluku njega prate sarajevski policajci, a ne Policija Republike Srpske.

Analizirajući 2021. godinu, Dodik podseća da je Srpska i u otežavajućim okolnostima uspjela povećati plate i penzije, ističući da je pokrivenost uvoza izvozom 80 odsto. U vreme evropskog energetskog kolapsa, Srpska tvrdi ima najjeftiniju električnu energiju, a u narednom periodu biće razmatrane i olakšice za sektore koji su najviše pogođeni pandemijom, poput ugostiteljsva i hotelijerstva. Gotovo 35 odsto ukupne proizvodnje električne energije Srpska izvozi, a cena za domaćinstvo u Federaciji je preko 45 odsto skuplja nego u Republici Srpskoj.

Zaduženost je, navodi, manja nego u vreme kada je opozicija bila na vlasti i kaže da se sredstva u ovom trenutku usmeravaju na infrastrukturne projekte i elektro sektor.

- Danas imamo prosečnu platu koja je veća nego u Federaciji. Ona iznosi 520 evra što govori o tome da smo ranije zadati nivo od 1.000 KM podigli - smatra Dodik, prenose Novosti. 

Ističe 51 odsto je zaduženost imajući u vidu ukupan dug, 42 odsto ako je to samo javni dug.

-  To je ispod kriterijuma koji ima Evropa koja je rekla da je to 60 odsto. Sve zemlje su to prekoračile, Italija, Francuska, Srbija ima oko 70 odsto stepen zaduženosti - istakao je Dodik gostujući u emisiji "Telering". 

Nakon ekonomski uspješne 2021. godine, Dodik obećava da će i naredna biti u znaku novih investicija vrednih najmanje dve milijarde maraka.

U Rusiji je postignut dogovor o izgradnji gasnih elektrana i gasovoda od Bijeljine prema Banjaluci, a u periodu koji sledi očekuje se nastavak izgradnje auto - puta od Doboja do Modriče, kao i izgradnja Hidroelektrane Buk Bijela.

BONUS VIDEO: Mila Antonović Srpkinja koja je uzor svim jutjuberima

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS

POVEZANE VESTI
KOMENTARAKTUELNE VESTI S MREŽA


HOROSKOP