Glas Javnosti
posta

DODIK JASAN 'Ovo je poslednja linija odbrane! Nisu nam ostavili izbor i neka se ne čude posle'

Bosna i Hercegovina
Autor: Glas javnosti

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da predstavnici međunarodne zajednice imaju još malo vremena da ponište odluku visokog predstavnika o zabrani negiranja genocida, navodeći da u suprotnom Republici Srpskoj nije ostavljen nikakav izbor i da niko "ne treba da se kasnije čudi koracima koje će preduzeti".

- Republici Srpskoj nije ostavljen izbor i neka se niko kasnije ne čudi koracima koje ćemo preduzeti. Mi za ovu situaciju ne snosimo nikakvu odgovornost niti smo preduzeli bilo kakvu akciju u pravcu destabilizacije BiH - kazao je Dodik za novinsku agenciju Srna.

On je dodao da "sve što se dešava i što se može desiti biće reakcija".

- Mi kao narod i kao Republika Srpska moramo reći da je ovo poslednja linija odbrane našeg dostojanstva - naglasio je Dodik.

On je dodao da je pokretanje peticije protiv nametanja zakona "vid protesta protiv anticivilizacijske odluke Valentina Incka i njegov lični čin otpora prema jednoj takvoj odluci".

Srpski član Predsedništva je kazao da je peticiju potpisao "slobodno i s punom svešću o važnosti teme i trenutka", kao i da svima prepušta da slobodno odluče hoće li se svojim potpisom pridružiti njemu.

- Isto tako želim da podržim sve pojedince i organizacije koji će na bilo koji način pružiti otpor i dići glas protiv jednog tako nakaradnog akta na koji nije imao pravo ni izabrani, a kamoli neizabrani autoritet - naveo je on.

Dodik je naglasio da odgovornost za novonastalu situaciju snose i oni koji bi da se operu od Inckovog akta, "ako nisu učestvovali u Inckovoj ujdurmi, nisu je sprečili, a znali su za nju".

Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Valentin Incko u petak je nametnuo dopune Krivičnog zakona BiH, kojima se zabranjuje i kažnjava negiranje genocida, a oni koji to čine mogu biti kažnjeni i do pet godina zatvora.

(Glas javnosti/RTRS)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR